Zelenjava med okrasnim cvetjem

Kombiniranje zelenjave in okrasnega cvetja ni nekaj novega. Že v tradicionalnih kmečkih vrtovih so naše babice v zelenjavni vrt sadile cvetlice. V zadnjih letih ta način sajenja spet obujamo, še posebej, če je bolj malo prostora za ločene zelenjavne grede.

Cilj sodobnega vrta je, da se užitne in okrasne rastline dopolnjujejo. Za tak vrt izberemo čim več takšnih užitnih rastlin, ki imajo tudi okrasno vrednost.

Vrtovi, ki smo jih bili navajeni, so bili velikokrat razdeljeni na zelenjavni vrt, sadni vrt, okrasni vrt, gredice s trajnicami, grmovnicami, enoletnicami. Zdaj pa pomislimo, da bi iz tega navideznega reda naredili nekakšen ustvarjalni nered in namesto sadnega, zelenjavnega in okrasnega vrta imeli samo VRT?

Kombiniranje vrtnin in okrasnih rastlin ima še eno pomembno prednost: cvetlice privabljajo v vrt opraševalce in koristne žuželke. Poleg tega kombinacija vonjev zmede škodljive žuželke, zato so take mešane kulture bolj zdrave. Kadar želimo privabiti v vrt opraševalce, kombinirajmo vrtnine (predvsem to velja za plodovke) z okrasnimi rastlinami tako, da bodo te cvetele istočasno, saj bodo tako s svojimi cvetovi in vonjem privabile največ koristnih žuželk.

Rastline, ki v vrt privabijo koristne žuželke so:

  • cinije,
  • sončnice,
  • kozmos,
  • marjetice,
  • ameriški slamnik,
  • kalifornijski mak,
  • grobeljnik kot lepa obroba gredice
  • in še številne druge z živobarvnimi dišečimi cvetovi.

Sonce ali senca?

Večina vrtnin potrebuje veliko sonca – vsaj šest in več ur dnevno, zato jih sadimo na okrasne gredice, ki so izpostavljene polni sončni svetlobi.

Nekatere vrtnine pa lahko uspevajo tudi v polsenci. To so: solate, rdeča pesa, grah, kitajska listnata zelenjava … Te lahko kombiniramo tudi na bolj senčne okrasne gredice.

Oskrba zelenjave med okrasnim cvetjem

Če običajno ob težavah z okrasnimi rastlinami posežemo po pesticidih, se na kombiniranih užitno – okrasnih gredicah, tega vzdržimo. Mirno pa lahko okrasne rastline in vrtnine redno škropimo z naravnim varovalnim sredstvom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur.

Tudi za gnojenje uporabljajmo naravna ekološka gnojila. Tako spomladi in poleti gredice dognojimo z naravnim organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit Univerzal.  

Različne kombinacije zelenjave s cvetjem

Ko sadimo gredico z cvetočimi enoletnicami, med njimi nasadimo solato in špinačo. Ko bodo vrtnine zrele za pobiranje, se bodo razrasle tudi enoletnice in zapolnile nastale vrzeli. Med cvetlicami lahko sadimo tudi zelišča. Tako so npr. zanimive kombinacije marjetic in kolerabe, mačeh in rožmarina, fuksije in žajblja…

Privlačne vrtnine

Mnogo vrtnin se poleg svoje užitne vrednosti ponaša tudi z lepim in zanimivim videzom. Takšne vrtnine je še posebej lahko kombinirati v okrasnem vrtu.

Takšen je npr. veličastni listnati ohrovt, fino pernati komarček, artičoka, vse rastline iz družine čebulnic (česen, drobnjak, čebula, por), barvito zelje, jajčevci, novozelandska špinača, različne sorte fižola, še posebno laški fižol.

Čudovita je tudi blitva z barvitim rdečim ali rumenim steblom, ki se krasno dopolnjuje s kapucinkami in žametnicami v toplih oranžno-rdečih tonih ali z drobnim cvetjem v nežnih belih tonih.

Na okrasnih gredicah se poigrajmo z barvitimi različicami kapusnic, zelja, brokolija, cvetače in brstičnega ohrovta. Poleti zažarijo plodovi buč, bučk, čilijev, raznobarvnih paprik in paradižnikov. Tudi tukaj preizkušajmo nove križance nenavadnih barv. Fižol in grah ob zanimivi opori sta lahko središče okrasne gredice, zanimiva pa je tudi kombinacija drugih okrasnih vzpenjavk in fižola. Poskusimo kdaj kombinirati različne sorte srobota in lep laški fižol. Zasadimo vrsto čebule, česna in pora v kombinaciji z okrasnimi čebulnicami. Cvetovi užitnih čebulnic bodo zanimivi in posebni v tej kombinaciji.

Namesto nizkih zelenih pokrovnih rastlin posadimo različne sorte solate, špinače in rdeče pese, tudi tu poiščimo čim bolj raznoliko obarvane sorte in jih ustvarjalno kombinirajmo med seboj. Za središčno strukturno rastlino lahko v toplejših krajih posadimo artičoko, v celinskem podnebju pa so zanimive sončnice, ki jih jeseni uporabimo kot vir užitnih in zdravih semen.

Načrtovanje okrasno – užitnega vrta

Pri načrtovanju upoštevajmo, da je potrebno najprej zasaditi rastline, ki bodo stalno na gredici, torej okrasna ali sadna drevesa, okrasne grmovnice ali jagodičevje in trajnice. Šele nato bomo dodajali enoletnice, kamor spadajo tudi vrtnine. Tu pa si lahko privoščimo vsako leto drugačne zasaditve. Pri tem pa upoštevajmo, da imajo lahko nekatere vrtnine zelo kratko rastno dobo in da jih bo potrebno po pobiranju nadomestiti.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: