Zimska rez vinske trte

Čas branja: 2 min

Čas za rez vinske trte je po trgatvi, ko povprečna dnevna temperatura zraka pade pod 10 °C in se trta začne pripravljati na zimsko mirovanje. Če se zimska rez ne opravi pravilno, to lahko vodi do številnih nevšečnosti, zato je treba biti pri tem previden.

Rodni je enoletni les

Rodni les pri vinski trti je vedno samo enoletni les (šparon, reznik ali čep), ki izrašča iz dvoletnega lesa. Na rodnem lesu so t.i. zimska očesa, število le-teh pa odreja rodnost. Večje kot je število tovrstnih očes, večji je običajno tudi pridelek. Za doseganje boljše kakovosti grozdja se na manjših/nižjih trtah pušča od 10 do 16 očes, to je največ 2 šparona z 8 očesi.

Ob želji po večjem pridelku, ne glede na kakovost grozdja, ali celo samo po senci (pergola), pa se na trti pusti tudi 20 – 25 očes. Opozoriti velja, da se iz očesa na enoletnem lesu običajno razvije rodna mladika (z 1 – 2 grozdoma). Ta med rastno dobo zraste do okrog 2,5 m.

Mladike na enoletnem lesu brez grozdov (nerodne mladike) zrastejo tudi do 3 ali celo 4 m, zato so primernejše za latnike oziroma za ureditev sence.

Po rezi uporabimo cepilno smolo

Najpogostejšo napako se dela takrat, ko se trte več let zapored ne poreže dovolj nazaj. To je predvsem zaradi zmotne bojazni, da bo propadla ali da ne bo dala grozdja oziroma sence. Ob zimski rezi se s trte mora odstraniti od 60 do 80 % lesa.

Na kordonu se na vsakih 30 – 40 cm razmika pušča šparon ali reznik, pri šparonskih gojitvenih oblikah pa do 2 šparona in 2 kratka reznika na glavi debla. Reže se samo v suhem vremenu.

Na trti se ne sme delati večjih ran, saj so pogosto vstopno mesto številnih patogenov, predvsem bolezni lesa. Slednje lahko v nekaj letih povzročajo propad dela ali celotne trte. V kolikor se ne da izogniti rezi debelejšega lesa, se rane nemudoma premaže s cepilno smolo Bio Plantella Arbosan ali poškropi z bakrenim pripravkom Bio Plantella Baker.

 

Po zaključeni rezi se priporoča takojšno odstranitev ali mulčenje odrezanega lesa. Večletnega se iz vinograda odstrani in sežge, saj velikokrat prispeva k širjenju bolezni lesa. Zmulčeni les v vinogradu prispeva k povečanju organske mase v tleh, ki je za trajnostno pridelavo grozdja nujno potrebna.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik