Faraonska mravlja

Monomorium pharaonis

Pojavljanje faraonk pri nas sega okoli 20 let nazaj, ko so se naselile v stanovanjske bloke, strnjena naselja, stare hiše, tudi v individualnih hišah, v kopalnicah in shrambah. Faraonke so do 2,5 mm velike jantarno rumene mravlje z dolgimi tipalkami in dobro razvitimi črnimi očmi. So socialne žuželke, živijo v kolonijah, v katerih je do 300.000 osebkov. V koloniji je delo deljeno, delavci skrbijo za hrano in gnezdo, plodne samice in samci pa za razmnoževanje in povečanje kolonije.

Zaradi razvoja prometa, trgovine, novih oblik embalaže in novih izolacijskih materialov v gradbeništvu, so se faraonke hitro razširile po svetu in pri nas. Postale so škodljivci v bolnišnicah, stanovanjih, hotelih, trgovinah. Ne gradijo mravljišč kot ostale mravlje, za gnezdo koristijo različne izolacijske materiale in votle prostore v zgradbah.

V enem gnezdu je lahko več sto samic, vsaka pa izleže do 350 jajčec. Razvoj traja preko stadija ličinke, bube do odrasle mravlje približno pet tednov, odvisno od temperature okolja. Za razvoj potrebujejo temperaturo okoli 26 °C. Zato se gnezda nahajajo pogosto v bližini napeljave ogrevanja. Posebej je ugodno v stavbah, kjer ogrevajo čez vse leto. Delavke, ki iščejo hrano, se gibljejo tudi po zelo hladnih prostorih.

Z razliko od ostalih vrste mravelj, ki imajo rade sladka živila, faraonke jedo beljakovinsko hrano. Hranijo se s surovim mesom, suhim mesom, šunko, sirom, maščobo, ne branijo pa se tudi sladke hrane, medu, marmelade, slaščic.

V primernem okolju (bolnišnice, deponije, skladišča bioloških odpadkov itd.), se hranijo s krvjo, iztrebki, organskimi odpadki in drugim. Zaradi tega niso le nadlega, ampak lahko prenašajo bolezni.

Zaradi vseh teh tegob, ki jih povzročajo, poleg tega je pa že sama množična prisotnost v človeškem bivališču zelo moteča, neprijetna, mravlje zatiramo, oziroma izvajamo različne zdravstveno-sanitarne ukrepe. Te izvajajo že sami stanovalci, zatiranje pa je bolje prepustiti strokovnjakom. Velikega pomena so preventivni ukrepi v času izvajanja gradbenih del, ko izbiramo izolacijski material.

Kako ukrepamo proti faraonskim mravljam?

Kjer se mravlje pojavljajo, poškropimo s sredstvom Effect Faracid. Sredstvo deluje do 6 mesecev. Sredstvo se oprime mravelj in te ga odnesejo v gnezdo in okužijo še druge mravlje.

Uporabite tudi Effect Vabo za mravlje, za zatiranje črnih mravelj in njihovih gnezd v obliki hišice, skozi katero se mravlje sprehodijo in tako pridejo v stik z aktivno snovjo. Mravlja privlači, saj je bogata s hranljivimi in sladkimi formulanti. Tekočina in energijska moč vabe omogoča hitro in obilno hranjenje. Po zaužitju vabe se mravlje vrnejo v svoje gnezdo in jo posredujejo drugim mravljam v koloniji, vključno s kraljico. Ker ima Effect vaba v obliki hišice plastični okvir, ljudem in živalim preprečuje stik z aktivno snovjo, zato je varna za uporabo tudi na mestih, kjer ne želite vpliva kemije na okolje.

Opozorilo: Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite oznako in informacije o proizvodu.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: