Med najpogostejše obiskovalce spadata vrtna in faraonska mravlja.

Mravlje tako kot vsi insekti, ki živijo v večjih skupnostih, pri iskanju hrane uporabljajo poseben način sporazumevanja in označevanja poti. Če njihovo logiko dobro poznamo, jim pot lahko tudi uspešno presekamo. Mravlje se rade zadržujejo v razpokah v zidovih in tlakih, v gradbeno slabo izdelanih kotičkih, kjer so prepusti, počene cevi ali drugačne možne skrite povezave med prostori. Rade imajo tudi kupe raznega gradbenega materiala, lesa, listja, drv v fazi gnitja, komposta in podobnega odpada.

Ko neka mravlja odkrije vir hrane, ki je zanimiv za mravljišče, označi pot od vira hrane do mravljišča s točkastimi mesti, tako da se v enakomernih razdaljah po poti dotakne tal s koncem abdomna. Iz njega izloči snov, ki prepoji mesto dotika z značilnim vonjem. Ko druge mravlje najdejo označeno sled, zlahka sledijo po poti do hrane. Zanimivo je, da ta označena mesta kot puščice kažejo, v katero smer morajo mravlje. Govorimo lahko o obliki vonjav, kar se sicer sliši čudno, je pa v vsakdanu mravelj dobrodošla sposobnost, da najdejo hrano in jo hitro znosijo v mravljišče, da z njo nahranijo matice, ličinke in druge člane skupnosti.

Kako ukrepamo proti mravljam?

Ravno zaradi svoje zelo razvite sposobnosti prepoznavanja nevarnosti in drugih kemičnih snovi se mravlje izogibajo nevarnim mestom. To njihovo lastnost upoštevajo tudi najbolj kakovostni insekticidi, kot je Effect Faracid. Njegova aktivna snov, ki deluje na mravlje, je spravljena v mikro kapsulah, to je v posebni ovojnici, ki le počasi sprošča insekticid. Kapsule so zelo majhne, odporne proti izsuševanju, oprimejo se površine telesa delavk in se na njih prenašajo v gnezda, kjer delujejo tudi na zarod in matice.

Na mravlje uspešno deluje tudi Effect posip proti mravljam, ki ga največkrat uporabljamo v okolici hiše. Ta učinkuje takoj, ker pa je aktivna snov naravna, nam ni potrebno skrbeti za karenco.

Opozorilo: Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite oznako in informacije o proizvodu.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: