Uši na rastlinah

Aphids

Listne uši (znanstveno ime Aphidoidea) so družina žuželk, v katero sodi okoli 4.000 vrst, od teh pa se kar 250 vrst prehranjuje s kulturnimi rastlinami.

Čeprav so uši zelo majhni škodljivci (večina med 2 in 3 mm), lahko v zelenjavnih, sadnih, okrasnih in drugih nasadih povzročijo veliko škode. S sesanjem rastlinskih sokov rastlino slabijo in povzročajo deformacije na listih. Hkrati lahko prenašajo viruse in tako še dodatno ogrožajo rastlino gostiteljico.

Listne uši se zelo hitro razmnožujejo (več generacij letno), razširjajo pa se predvsem s pomočjo vetra.

Kako prepoznamo napad listnih uši?

Listi rastlin se zaradi srkanja sokov razbarvajo, porumenijo, se izbočijo navzgor, kodrajo, zvijajo, ali se na njih pojavijo različni izrastki – šiške, mehurji.

Ker listne uši izločajo sladko lepljivo mano, se na rastlinah lahko pojavi ogromno mravelj, ki rastlinam ne škodijo, se pa hranijo s tem izločkom in uši ščitijo pred napadom pikapolonic. Prav teso naravni sovražnik listnih uši in eden naših največjih zaveznikov v boju proti temu škodljivcu.

V Sloveniji poznamo nekaj 10 vrst listnih uši – na balkonskih rastlinah, v zelenjavnem in sadnem vrtu se pojavljajo krompirjeva, bombaževa, siva breskova, zelena in črna fižolova uš, ki zmanjšujejo količino in kakovost pridelka.

Na sadnem drevju je najbolj škodljiva zelena listna uš, ki prezimi v obliki črnih svetlikajočih se jajčec na vejah, prve zelene uši pa se pojavijo že marca in aprila. Napadeni poganjki zaostajajo v rasti, listi na njih pa se značilno zvijajo ali kodrajo ter postanejo sajasti.

Kako ukrepamo proti ušem?

Proti ušem opravimo spomladansko škropljenje s sredstvom Bio Plantella Ovitex, olje za škropljenje. Škropimo do faze mišjega ušesca.

Za zatiranje uši uporabimo ekološko sredstvo Bio Plantella Flora Verde in Bio Plantella Kenyatox.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: