Jablanov cvetožer

Anthonomus pomorum

Popki jablanovih cvetov se ne odprejo, cvetni listi so porjaveli v času, ko so zdravi cvetovi že odprti.

Jablanov cvetožer je škodljivec, ki se na na sadnem drevju pogosteje pojavlja predvsem v bližini gozdov. Hroščki prezimijo v gozdu pod lubjem, lišaji in mahovi. Je hrošček rilčkar, velik 6 mm, ki začne letati v marcu. Sicer nekoliko objeda mlade nabrekle jablanove brste, vendar s tem ne povzroča velike škode. Samice odložijo jajčeca v luknjice brstov, ki so jih naredile med hranjenjem. Iz teh jajčec se čez 5 do 10 dni izležejo žuželke, ki izjedajo notranjost cveta – pestič in prašnike ter tudi del plodnice.

Zanimivo je, da je škoda zelo odvisna od vremena. Kadar se brsti zaradi hladnega vremena odpirajo počasi, imajo ličinke dovolj časa, da se prebijejo do cvetnih popkov in se pregrizejo v notranjost cveta. Če pa nastopi po odlaganju jajčec toplo vreme, se brsti hitro odprejo, zato ličinke ne uspejo priti v cvetne popke in izpadejo iz odprtega brsta. Tako je škoda precej manjša.

Jablanov cvetožer opravi prvo redčenje plodov. Če škodljivcev ni veliko, je škoda majhna. Večji problem pa je, kadar se pojavi veliko število škodljivcev, ki uničujejo cvetove.

Kako ukrepamo proti jablanovemu cvetožeru?

Redno pregledujemo cvetove, tresemo veje, s katerih padejo hroščki. Če najdemo več kot 15 % cvetnih brstov z vbodi, je potrebna uporaba insekticida.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: