Monilija – sadna gniloba

Monilinia fructigena

Bolezen, ki napada predvsem koščičarje in se v deževnih pomladih skoraj redno pojavi. Napada tudi jablano, kjer napade le plodiče.

Naseli se na cvetovih, ki se pozneje posušijo in obvisijo na vejicah, kjer opazimo kupčke sivkaste plesni. Pogosto so napadene cele vejice, ki se posušijo.

Na koščičarjih gliva najpogosteje okuži odprte cvetove. Po okužbi najprej počrnijo pestič, prašniki ter notranji deli cveta.

Okužba se lahko razširi tudi na vejico in na druge cvetove.

Kako ukrepamo proti moniliji?

V fazi mirovanja, pred brstenjem in ob koncu vegetacije preventivno sredstvo na osnovi bakra Bio Plantella Baker. Zmešamo 20 g / 10 l vode in škropimo dvakrat spomladi in jeseni.

Za škropljenje v cvet uporabimo pripravek Vivera Chorus 50 WG 5 g / 10 l vode, 2 do 3 krat v sezoni. Prvič škropimo, ko je odprtih 10 % cvetov, drugič pa, ko začnejo odpadati venčni listki. Ta pripravek odlično deluje pri nizkih temperaturah. Sredstvo odlikuje tudi odlično protektivno in kurativno delovanje.

Škodljivce ustavimo tako, da na drevo nastavimo Bio Plantella Rumene lepljive plošče.

Nastavimo vabe: v plastenko natočimo rdeč sladki sok in kis ter naredimo luknje, skozi katere vstopijo žuželke.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: