Sušica na malinah in robidah

Bolezen se izrazi na olesenelih poganjkih.

Povzročata jo dve glivi, ki ju spoznamo po velikih temno vijoličastih elipsastih lisah, ki so najpogosteje ob brstih ter glivi, ki jo spoznamo po razbrazdanem lubju na spodnjem delu poganjka. Glivi se vraščata v prevodne cevi in neposredno pred zorenjem plodov, ob toplem vremenu, povzročita rumenenje listov in sušenje plodov. Bolezen ogroža maline in robide.

Kako ukrepamo proti sušici na malinah in robidah?

Možnost okužb lahko zmanjšamo, če za maline primerno poskrbimo. Pomembna je pravilna izbira rastišča. To na bo dobro prevetreno, da se zračna vlaga v nasadu zadržuje čim manj časa.

Hkrati morajo biti tla dovolj globoka in vlažna, saj maline ne prenašajo suše. Pomembno je redno in dosledno zatiranje plevelov, pri čemer pa moramo paziti, da ne poškodujemo poganjkov.

Gnojenje, predvsem z dušikom,mora biti uravnoteženo in v skladu s potrebami rastlin, da po nepotrebnem ne spodbujamo vegetativne rasti. Uporabimo Bio Plantella Nutrivit za jagode in jagodičevje.

Zračnost grmov dosežemo s pravilno rezjo in redčenjem grmov, tako da gostota ne presega od 12 do 15 rodnih poganjkov na tekoči meter v vrsti nasada. Rez je potrebno opraviti v suhih dneh, ki jim po možnosti sledi nekaj dni brez padavin. Okužene in suhe poganjke je najbolje odstraniti že po obiranjuin jih sežgati.

Pri sajenju malin izbiramo sorte, ki so odporne na sušico. Načeloma velja, da so manj občutljive na sušico tudi tiste sorte malin, ki izkazujejo večjo odpornost na pojav sive plesni (Botrytis cinerea). Sorta “Tullamen”sodi med bolj občutljive na pojav sušice.

Ukrepi proti sušici

Učinkovito je škropljenje z bakrenimi pripravki, kot je Bio Plantella Baker. Škropljenje opravimo pred brstenjem.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: