Jablanov škrlup

Venturia inaequalis

Škrlup okuži liste, cvetove, plodove in tudi zelene poganjke. Najprej se pojavijo rjavo črne okrogle pege, pozneje tkivo odmre.

Pri hudih okužbah se pojavijo številne pege, ki se lahko tudi združijo. Listje hira, ne more asimilirati in tudi odpade.

Na plodovih so podobne pege, ki v zadnjih stadijih oplutenijo in razpokajo.

Začetno obdobje najmočnejših okužb traja približno dva meseca (do konca junija). Od okužbe do vidnih znakov preteče 9 do 17 dni, odvisno od temperature in omočenosti.

Kako ukrepamo proti jablanovemu škrlupu?

Od brstenja dalje lahko bolezen zatiramo z ekološkim varovalnim sredstvom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur Koncentrat. Pripravimo ga tako, da zmešamo 50 ml / 10 l vode. Lahko pa uporabimo že za uporabo pripravljen Bio Plantella Natur. Oba lahko uporabljamo večkrat v sezoni. Njuno preventivno delovanje je odlično, saj debelita celično steno celice in tako preprečujeta napad glive. Poleg tega sredstvi nimata karence.

Od brstenja dalje lahko uporabimo pripravek Vivera Chorus 50 WG 3 / 10 l vode, tudi večkrat v sezoni. Pripravek odlično deluje pri nizkih temperaturah, tako protektivno kot tudi kurativno.

V fazi mirovanja, pred brstenjem in ob koncu vegetacije preventivno sredstvo na osnovi bakra Bio Plantella Baker. Zmešamo 20 g / 10 l vode in škropimo dvakrat spomladi in jeseni.

Od brstenja dalje lahko bolezen tretiramo tudi s pripravkom Vivera Score 250 EC 1,3 ml / 10 l vode. S tem pripravkom lahko škropimo večkrat v sezoni. Njegovo subkutikularno delovanje na miceliju škrlupa je odlično tudi v času sporulacije. Aktivna snov se postopno premešča in enakomerno razporedi po rastlinskem tkivu.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: