Bela in rdeča pegavost jagod

Pri okužbi z belo listno pegavostjo se na listih pojavijo številne okrogle rjave do rdeče lise s svetlejšo sredino.

Pri rdeči pegavosti pa nastajajo rjavkaste do rdečkaste lise brez svetle sredice.

Pogosto se na listih pojavita obe pegavosti hkrati. Obe bolezni sta posledica okužbe z glivami. Od obeh bolezni je nevarnejša bela pegavost jagod, ki največ škode povzroči v vlažnih poletjih. Obe glivični bolezni se širita z dežnimi kapljami.

Kako ukrepamo pri beli in rdeči pegavosti jagod?

Bolezen se počasneje širi v zračnih nasadih, zato rastline sadimo dovolj narazen.

Zelo učinkovito je redno škropljenje z naravnim pripravkom iz njivske preslice Bio Plantella Natur. Ta pripravek vsebuje izvleček skrbno izbrane njivske preslice, izjemno bogate s silicijem, kalcijem in kobaltom ter optimalno vsebnostjo drugih mineralov in vitamina E.

Silicijeva kislina utrjuje celične stene rastlin, ki tako postanejo odpornejše, žveplove spojine pa rastlino krepijo. Zaradi visoke vsebnosti silicija, kalcija in kobalta ter drugih mineralov je njivska preslica sicer dobro poznana kot odlično sredstvo za zatiranje bolezni na sadnem drevju, vrtninah in okrasnih rastlinah.

Če se bolezen pojavi, uporabimo sredstvo Bio Plantella Univerzalni fungicid v koncentraciji 2 g / 8 L vode. Jagode tretiramo na 7 dni.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: