Bolhači

Bolhač ogroža rastline vse od aprila pa do septembra. Najpogosteje ogroža črno redkev, kitajsko zelje, kolerabo, krešo, rukolo, hren, ohrovt, redkvice, zelje in listnati ohrovt.

Prepoznamo ga tako, da na listih rastlin opazimo drobne luknjice. Majhen, črn, 2 milimetrski hrošček sesa liste, ko se vrtnini približamo, odskoči.

Kako ukrepamo proti bolhačem?

Bolhačem ne ustreza vlaga, zato tla redno vlažimo in jih zastiramo z zastirkami. Za zastirko lahko uporabite bezgove liste, ki mu smrdijo. Pomaga tudi prekrivanje z belo vrtno tkanino, škropljenje z metinim čajem, mešan posevek s solato in špinačo. Dvakrat na teden lahko škropimo tudi s pripravki iz pelina in vratiča.

Če je napad velik, pa moramo ukrepati z registriranimi izdelki. Odlično sredstvo je Vivera Karate Zeon 5CS, ki deluje hitro, na širok spekter škodljivcev in je varen za ljudi in okolje. Za nakup sredstva pa potrebujemo izkaznico za opravljen izpit FFS. Pripravek je na voljo v specializiranih trgovinah.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik