Golšavost kapusnic

Plasmodiophora brassicae

Bolezen je tipična posledica neprimernega kolobarjenja na vseh kislih tleh, teh pa na področju ljubljanskega barja ne manjka.

V primeru, da zelje ali druge kapusnice (ohrovt, cvetača, brokoli,…) več let zapored pridelujemo na istem mestu se močno poveča verjetnost razvoja golšavosti.

Gliva okuži korenine, ki se še dodatno okužijo npr. z bakterijami, ki povzročajo gnitje. Iz okuženih delov pride gliva v tla, kjer ostane živa več let.

Upoštevati moramo načela pravilnega kolobarja na kislih tleh in tleh z manjšo vsebnostjo organske snovi, kjer se negativni učinki slabega kolobarjenja pojavijo hitreje kot na s humusom bogatih in nevtralnim tleh.

Kako ukrepamo proti golšavosti kapusnic?

Pri zelju in drugih kapusnicah je rešitev v apnenju kislih tal s sredstvom za odpravljanje kislosti Plantella Kalcivit in pet do šest letnem premor v pridelovanju kapusnic na isti površini.

Izdelki, ki vam rešijo težavo:

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: