Noctuidae

Sovke so precej veliki, dlakavi, ponoči aktivni metulji. Ime so dobile po poslikavi kril, ki spominjajo na svoje oči, ločimo pa jih v dve skupini: talne ali zemeljske in listne sovke. Privlačijo jih zapleveljene površine in posevki, kjer najdejo veliko hrane, potrebne za razmnoževanje.

avtor fotografije: Ben Sale [2360] Ear Moth (Amphipoea oculea)

Gosenice talnih sovk zrastejo do 45 mm, golo telo sivo rjave barve pa je prekrito z voskom.

Podnevi se skrivajo pod površjem tal ali v talnih razpokah, če jih med obdelovanjem tal odkrijemo, pa se zvijejo v klobčič. Iz skrivališč prilezejo ob mraku, ko se lotijo rastlin tik ob površju tal – običajno pregriznejo koreninski vrat ali steblo, pogrizejo spodnje liste, lahko pa se zavrtajo tudi v stebla rastlin ali v gomolje, ki so plitvo v tleh.

Napad prepoznamo po luknjah v gomoljih in na listih ter lomljenju rastlin, ki posledično propadejo. Ustrezajo jim zgodnje tople in suhe pomladi.

Kako ukrepamo proti sovkam?

Na številčnost sovk lahko vplivamo z različnimi mehanskimi ukrepi:

  • s prekrivanjem vrtnin z varovalnimi mrežami ali vrtnimi tkaninami,
  • z obdelovanjem tal, med katerim poškodujemo številne gosenice – pomaga tudi globoko jesensko oranje,
  • s preprečevanjem zapleveljenosti površin, saj jim za razvoj ustreza vlažno okolje
  • z optimalno oskrbo posevkov, ki zagotovi dober razvoj rastlin, zaradi katerega rastline hitreje zrastejo do faze, ko jih gosenice sovk ne poškodujejo tako močno,
  • če imamo velike težave s temi škodljivci, se izogibamo namakanja gredic.

Trdožive gosenice lahko zatiramo tudi z insekticidom Vivera Karate Zeon 5 CS, ki ga dobimo z izkaznico FFS v specializiranih trgovinah.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

Sovke na trati

Poleg vrtnin in poljščin gosenice sovk povzročajo škodo tudi na trati, kjer se gosenice hranijo z listi in koreninskimi vratovi. Zato je zelo pomembno, da redno odstranjujemo odmrle dele, travo pa zalivamo bolj poredko (na primer 2x tedensko), a takrat bolj temeljito.

Škodo bomo zmanjšali tudi s prezračevanjem trate najmanj dvakrat letno. Na manjših površinah si lahko pri tem pomagamo z vilami, na večjih pa uporabimo posebno kosilnico z vertikulirnim dodatkom. Nato na trato posujemo s Plantella izbranimi kremenovimi peski in jih z metlico porazdelimo v luknje, ki smo jih naredili z vilami ali kosilnico.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: