Trips ali cvetlični resar

Trips oziroma cvetlični resar je majhna žuželka, ki je ime dobila po značilni obliki kril. Ta namreč nimajo tipične opne, ampak so sestavljena iz množice resic. Ime trips pa izhaja iz grščine in pomeni ‘gozdna uš’.

Poleg tega, da ta žuželka srka rastlinski sok in tako izčrpava rastline, spada med pomembne prenašalce virusov, ki lahko povzročijo veliko škode tako v vročih poletjih, kot tudi jeseni.

Trips napade rastlino na različnih mestih

Škodljivca najdemo na vseh rastlinskih organih, najpogosteje pa se pojavlja na cvetovih in listih. Zgodnja navzočnost tripsa na brstih in mladih poganjkih lahko povzroči zvijanje mladih listov in deformacije plodov. Če tovrstni škodljivec najprej napade cvetove, se na napadenih mestih pojavijo značilne, največkrat bele pege, na listih pa se napadena območja obarvajo bledo rumeno. 

Na starejših listih se mesta obarvajo v bleščeče srebrno barvo – značilen srebrnkast odsev nastane, ko se celice, iz katerih trips izsrka vsebino (rastlinski sok), napolnijo z zrakom.

Na območjih, ki so poškodovana zaradi napada vrste Frankliniella occidentalis Perg. najdemo značilne črne kupčke – njihove fekalije.

Kako ukrepamo?

Rastline lahko pred tripsi zaščitimo z Bio Plantella modrimi lepljivimi ploščami, ter jih redno škropimo z insekticidom Vivera Karate Zeon 5 CS.

Opozorilo: Fitofarmacevtsko sredstvo uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

Izdelki, ki vam rešijo težave:

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: