Čas je za rez grmovnic, ki cvetijo poleti

Visoko poletje s cvetjem slavi razmeroma malo okrasnih grmovnic. Kako bogato bodo ti grmi cveteli, pa odločamo že zdaj, ko gre zima h koncu. Zato kar škarje v roke in na delo!

Spomladi cvetoči grmi imajo cvetne brste pripravljene že od prejšnjega poletja, zato vsaka zimska rez manjša količino cvetov.  Pri poleti cvetočih grmovnicah pa je drugače. Cvetni brsti se pri njih razvijejo na vejah,  ki zrastejo od pomladi do poletja, zato jih režemo pozimi. Močnejše kot bodo veje in bolje kot bodo osvetljene, lepša bo grmovnica.

Za poleti cvetoče grme v splošnem velja, da razvijejo cvetne popke na mladih, istoletnih vejah. Bolj na kratko kot te grmovnice porežemo, močneje bodo odgnale in na krepkih poganjkih bo tudi več močnejšega cvetja.

Temeljita rez metuljnika in bradatca

Splošno pravilo je, da močna rez sproži močno novo rast. Zelo radikalno krajšanje se obnese pri metuljniku (Buddleja davidii), pri katerem je dovolj, da na preostanku veje ostane en par popkov. Metuljnik se sčasoma zgosti, zato skupaj s krajšanjem izvedemo tudi izrezovanje  tanke in šibke goščave, s čimer v  srce grma spustimo svetlobo. 

Na enak način obrežemo  bradatca (Caryopteris clandonensis) in grmasto hortenzijo (Hydrangea arborescens) ter latasto hortenzijo (H. paniculata). Ne smemo se zmotiti in tako rezati kmečke hortenzije (H. macrophylla), ker bomo sicer brez enega cveta. Do tal  ali na povsem kratke čepe porežemo tudi lespedezo (Lespedeza thunbergii).

Tudi nizke grmovnice režemo nizko

Zelo na kratko, za širino dlani visoko, pozimi porežemo petoprstnik (Potentilla fruticosa) in jesensko vreso (Calluna vulgaris). Pri pomladni resi (Erica carnea) to izvedemo takoj po cvetenju. Enako nizko porežemo še medvejke(Spiraea), ki so v cvetju poleti, npr. Sorte ‘Anthony Waterer’ in ‘Little Princess’.

Priljubljen poleti cvetoč grm je vrtni hibiskus (Hibiscus syriacus). Pri njem z obrezovanje vzgojimo ogrodne veje, vse tanke vejice vzdolž njih pa pozimi poščipamo na približno 5 cm dolžine.

Kdaj režemo spomladi cvetoče?

Če bi se tako kot metuljnika lotili cvetnih svibov (Cornus kosusa, C. florida), slečev, nepozebnika, zvezdaste magnolije ali snežne kepe, bi ostali to sezono brez cvetja. Zakaj? Ker cvetijo od prve pomladi do začetka junija. Pri teh naj škarje počivajo, dokler grmi ne odcvetijo, potem pa takoj na delo.

Obstaja skupina grmovnic, ki cvetijo v pozni pomladi, a jih vseeno režemo pozimi, ali bolje izrezujemo. To so: vajgela (Weigela), nepravi jasmin (Philadelphus coronarius) in kolkvicija(Kolkwitzia amabilis). Te pozimi “prezračimo”:izrežemo nekaj najstarejših stebel, počistimo šaro drobnih vejic v dnu rastline, porežemo nekaj prevešenih vrhov in na tretjino do polovico skrajšamo močne šibaste poganjke, da se razvejíjo in do naslednjega leta obložijo s cvetjem.

Poleti cvetoče grmovnice so dvakrat lepe, ker se nanje prihajajo past metulji. Metulje močno privlačita metuljka in bradatec. V toplejšem delu Slovenije je poletna poslastica za metulje tudi cvetoča konopljika (Vitex agnus-castus). S temi grmi vrt poleti dobesedno oživi.

Cvetoče grmovnice za rast in cvetne nastavke potrebujejo dovolj hranil. Najbolje enostavno za uporabo bo Plantella Specialno gnojilo za okrasne rastline. To je v kristalni obliki, kar pomeni, da ga posujemo okoli grma pred dežje. Lahko pa ga tudi raztopimo v zalivalki in vse zalijemo. Lahko ga uporabimo tudi za foliarno gnojenje – preko listov.

  • za okrasno grmičevje in drevje ter druge zunanje okrasne rastline, žive meje, nagrobne, okenske in balkonske rastline
  • za zdravo rast, pravilen razvoj, formiranje številnih in bujnih cvetov in listov ter za čudovit videz
  • ob sajenju, za dognojevanje in v času vegetacije
  • 100 % topnost
  • izredno hitro delovanje

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Do lepega okrasnega vrta nam je uspelo z izdelki Plantella

Sem zelo zadovoljna!

Redno uporabljam Plantello za rožice in vrt in sem zelo zelo zadovoljna! 🌹🌻🌷🥀🌺🌹

BERNARDKA KEGLIČ, Kamnik
Priporoča: izdelki Plantella za okrasni vrt

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: