1,2,3 Plantellin recept za čili omako

Čili omaka je zelo priljubljena, saj njena pikantnost in bogat okus dvigneta vsako jed na višjo raven. Odlično se poda k različnim jedem – od mesa, rib in zelenjavnih jedi, do sendvičev in celo juh. Nič ne poveča užitka ob hrani tako kot kapljica ali dve domače čili omake, ki s svojo ostrino prebudi brbončice in doda jedi tisti pravi značaj.

Priprava domače čili omake je preprosta in hkrati odlična priložnost za ozimnico. S tem receptom, ki vključuje sveže sestavine in nekaj osnovnih korakov, lahko pripravite večjo količino omake, ki jo nato shranite v stekleničke ali kozarčke. Tako imate vedno pri roki okusno in domačo čili omako, ki vas bo pogrela v hladnih zimskih dneh ali obogatila jedi skozi vse leto.

Avtor recepta: Matej Ambrož

Sestavine za čili omako:

  • 3 velike čebule,
  • 1 glavica česna,
  • 1 kg čilijev,
  • 1 kg rdečih paprik,
  • 0,5 l vode
  • 2 dcl alkoholnega kisa,
  • 2 jušni žlici popra v zrnju,
  • 6 listov lovora.

1. Na drobno sesekljamo čebulo in česen ter ji prepražimo na olju.  Čili in papriko očistimo, ju narežemo na manjše koščke in pražimo 15 min.  

2. V drugi posodi segrejemo začimbno mešanico vode in alkoholnega kisa, dodamo poper in lovor. Ko zavre, lovor odstranimo.

3. Začimbno mešanico vlijemo v posodo k čiliju in papriki. Po 30 min blagega kuhanja odstavimo in zmiksamo s paličnim mešalnikom.  Kuhamo še nadaljnjih 30 min dokler omaka ne zavre in jo nato napolnimo v stekleničke ali kozarčke.

Za vzgojo pikantnega čilija in sočne paprike smo potrebovali izdelke, ki so primerni za vzgojo paradižnika in drugih plodovk:

Začnite danes in se prepustite čaru vzgoje lastnih pridelkov. S Plantello in našimi 1, 2, 3 recepti boste lahko v celoti uživali v svežini in okusu domačega vrta.