if (ICL_LANGUAGE_CODE=='hr') { };
Search
Generic filters

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Zimska rez vinske trte

Zimska rez je v vinogradu najpomembnejši zimski oziroma zgodaj spomladanski ukrep, s katerim se odreja potencial rodnosti trte in s trt odstranjuje ves poškodovani, okuženi (odmrli, strohneli, suhi) in neroden les. Pred rezjo se je treba najprej vprašati, kaj želimo z rezjo doseči oziroma, kaj je namen gojenja trte – grozdje ali listi za senco?

Rodni je enoletni les

Rodni les pri vinski trti je vedno in samo enoletni les (šparon, reznik ali čep), ki izrašča iz dvoletnega lesa. Na rodnem lesu so t.i. zimska očesa in število le-teh odreja rodnost – večje kot je število tovrstnih očes, večji je običajno tudi pridelek. Za doseganje boljše kakovosti grozdja se na manjših/nižjih trtah pušča od 10 do 16 očes, to je največ 2 šparona z 8 očesi.

Ob želji po večjem pridelku, ne glede na kakovost grozdja, ali celo samo po senci (pergola), pa se na trti pusti tudi 20 – 25 očes. Opozoriti velja, da se iz očesa na enoletnem lesu običajno razvije rodna mladika (z 1 – 2 grozdoma), ki med rastno dobo zraste do okrog 2,5 m. Mladike na enoletnem lesu brez grozdov (nerodne mladike) zrastejo tudi do 3 ali celo 4 m, zato so primernejše za latnike oziroma za ureditev sence.

Po rezi uporabimo cepilno smolo

Najpogostejšo napako se dela takrat, ko se trto več let zapored ne poreže dovolj nazaj, predvsem zaradi zmotne bojazni, da bo propadla ali da ne bo dala grozdja oziroma sence. Ob zimski rezi se s trte mora odstraniti od 60 do 80 % lesa.

Na kordonu se na vsakih 30 – 40 cm razmika pušča šparon ali reznik, pri šparonskih gojitvenih oblikah pa do 2 šparona in 2 kratka reznika na glavi debla. Reže se samo v suhem vremenu in na trti se ne sme delati večjih ran, saj so pogosto vstopno mesto številnih patogenov, predvsem bolezni lesa, ki v nekaj letih povzročajo propad dela ali celotne trte.

V kolikor se ne da izogniti rezi debelejšega lesa, se rane nemudoma premaže s cepilno smolo ali poškropi z bakrenimi pripravki.

Po zaključeni rezi se priporoča takojšno odstranitev ali mulčenje odrezanega lesa, tistega večletnega pa se iz vinograda odstrani in sežge, saj velikokrat prispeva k širjenju bolezni lesa. Zmulčeni les v vinogradu prispeva k povečanju organske mase v tleh, ki je za trajnostno pridelavo grozdja nujno potrebna.

DELI TA ČLANEK S SVOJIM PRIJATELJEM:

Bio Plantella Arbosan smola

Visokokakovostna naravna cepilna smola, ki omogoča hitrejše celjenje ran in preprečuje razvoj bakterij po rezi ali poškodbah.

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik

Spremljajte praktične nasvete za svoj vrt.
Pridobite nove ideje za vrtnarjenje.
Preverite ponudbo naših izdelkov.