Ekološka zaščita sadovnjaka vse leto

Domače sadje je neprecenljivo. Zlasti, če ga pridelamo povsem ekološko, je bistveno okusnejše in vsebuje več vitaminov in mineralov. Zaradi povečanega obsega bolezni in škodljivcev v zadnjih letih opažamo upad pridelka sadja v številnih domačih vrtovih. Le celovita in učinkovita ekološka zaščita sadovnjaka vse leto nam pomaga, da pridelamo dovolj domačega sadja zase in bližnje.

Koledar celoletne ekološke zaščite sadovnjaka

Zato smo pripravili pregleden in celovit koledar za učinkovito zaščito sadnega drevja Bio Plantella. Z njim vam želimo na enostaven način pomagati pri odločitvi, katere ekološke izdelke za varovanje rastlin Bio Plantella uporabiti in kdaj je optimalen čas za njihovo uporabo. Koledar ekološke zaščite domačega sadovnjaka Bio Plantella je sestavljen na podlagi večletnih praktičnih izkušenj, pridobljenih doma in v tujini.


Z upoštevanjem teh 7 ključnih ukrepov za ekološko zaščito sadnega drevja, boste ohranili zdravje svojega sadovnjaka in si zagotovili zajeten ter kakovosten pridelek domačega sadja.

#1 Predspomladansko škropljenje dreves

Pomlad je čas za prvo škropljenje, ki ga imenujemo tudi zimsko ali predspomladansko škropljenje. S tem bistveno zmanjšamo poškodbe zaradi bolezni in škodljivcev v sezoni.

Proti škodljivcem, ki prezimijo, uporabimo naravno sredstvo Bio Plantella Ovitex, olje za škropljenje. Sredstvo v skladu z navodili zmešamo z vodo v škropilki in temeljito omočimo celotno drevo. Tako bomo naredili čez škodljivce oljni film, ki jih zaduši in uniči.

Da okrepimo rastline, škropimo z bakrovim sredstvom Bio Plantella Baker.  Pri tem Olja za škropljenje in Bakra ne mešamo!

Kadar predspomladansko škropljenje izpustimo, tvegamo več bolezni in škodljivcev v rastni sezoni.


#2 Po obrezovanju ali poškodbah dreves večje rane premažemo s premazom Bio Plantella Arbosan

Vse večje rane je treba premazati s cepilno smolo Bio Plantella Arbosan. Naravna cepilna smola je primerno gosta, s čimer zagotavlja odlično prekrivnost ran in drugih poškodb ter tako preprečuje vstop bolezni v rastlino. Rastlinam omogoča tudi lažje in hitrejše zaraščanje rane.

Če večjih ran ne premažemo, tvegamo vdor različnih bolezni skozi rano, obenem pa tudi počasnejše zaraščanje ran.


#3 Zaščita dreves z lepljivimi ploščami

Pred in med cvetenjem na sadna drevesa obesimo Bio Plantella Bele lepljive plošče, ki drevesa pred cvetenjem varujejo pred grizlicami, v času cvetenja pa pred osicami.

Po cvetenju pa obesimo Bio Plantella Rumene lepljive plošče, ki zmanjšujejo napade različnih letečih škodljivcev, med njimi tudi češnjeve muhe, ki povzroča črvivost češenj. Rumene lepljive plošče služijo tudi za to, da škodljivce pravočasno opazimo.

Če lepljivih plošč ne uporabimo, tvegamo večje prerazmnožitve škodljivcev, saj jih navadno opazimo prepozno.


#4 Škropljenje z naravnimi pripravki

V ekološkem varstvu sadnih dreves uporabimo za krepitev rastlin in zaščito pred boleznimi tudi sredstvo na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur. Natur okrepi celične stene rastlin in jih tako naredi bolj odporne proti vdoru glivičnih bolezni. Sredstvo nanašamo na rastline vsak teden in še po vsakem dežju.

Redna uporaba naravnih škropiv zmanjšuje potrebo po uporabi fitofarmacevtskih fungicidov v sadovnjakih, v ekološkem pridelovanju pa pripomorejo k boljšemu zdravju rastlin, s tem pa k večjemu pridelku.


#5 Jeseni na deblo dreves nalepimo Bio Plantella Lepljivi trak

Jeseni je najbolj aktiven škodljivec zimski pedic, ki v hladnem delu leta leže jajčeca po celem drevesu. Ustavimo ga tako, da deblo oblepimo z Bio Plantella Lepljivim trakom.

Mnogo pa je tudi škodljivcev, ki se iz krošnje umikajo pred mrazom na prezimovanja v tla. Te tudi ujamemo na lepljivi trak. Lepljivi trak namestimo malo nad vznožjem debel dreves. Predvsem pri večji drevesih lepljivi trak nalepimo tudi po debelejših vejah. Trak je pomembno redno menjavati vso jesen, do prave zime.


#6 Jesensko škropljenje z bakrovim gnojilom Bio Plantella Baker

Jesensko škropljenje sadnega drevja opravimo z Bio Plantella Baker.  

V primeru suhega vremena v jesenskem času zadostuje samo eno škropljenje ob koncu odpadanja listja.

Če je jesen deževna, opravimo prvo škropljenje, ko listje začne odpadati. Drugo škropljenje pa opravimo, ko odpade večina listja.

Z uporabo bakrovega škropiva na vseh sadnih vrstah pospešujemo olesenitev lesa, odpadanje listja, ter tako zmanjšujemo možnost zimske pozebe.

Kadar jesensko škropljenje z bakrom izpustimo, tvegamo več bolezni v prihodnjem letu.


#7 Premazovanje debel z belim premazom Bio Plantella Protekt

Pozno jeseni debla sadnih dreves do prvih vej premažemo z naravnim sredstvom Bio Plantella Protekt. Sredstvo bele barve odbija sončne žarke ter prepreči segrevanje debla in pokanje. Prav tako prepreči rast lišajem in mahu. Na ta način preprečimo pokanje debla zaradi temperaturnih razlik in poškodbe dreves zaradi zmrzali.

Protekt ščiti sadno drevje pred zimsko in spomladansko pozebo. S premazom deblo razkužimo, hkrati pa belo obarvano deblo odbija sončne žarke, da se zato pozimi manj segreva, s čimer upočasnimo prezgodnjo vegetacijo.

Če debel sadnih dreves ne premažemo, tvegamo poškodbe dreves v obliki pokanja lubja, v primeru spomladanske pozebe pa lahko bolj občutljiva in mlada drevesa tudi propadejo. Lišaji in mah pa so odlično gojišče za naselitev različnih škodljivcev, ki prezimijo na drevesih.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Uporabniki priporočajo Plantello

Drevesa so mi hvaležna

Po obrezovanju vsako rano na drevesu oskrbimo s Plantellinim izdelkom Arbosan in sem z njo zelo zadovoljen.

JURE AŠKERC, Laško
Priporoča: Bio Plantella Arbosan

Plantella tudi za sadovnjak!

Pri vrtnarjenju uporabljam izključno izdelke Plantella. Za škropljenje uporabimo naravni insekticid in akaracid Bio Plantella Olje za škropljenje ali Bio Plantella Baker.

HEDVIKA MOŽINA, PERNICA
Priporoča: Bio Plantella Ovitex in Baker

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: