Najboljša zemlja za sobne in balkonske rastline

Čas branja: 2 min

Za dobro rast in razvoj vseh rastlin je ključnega pomena kakovost substrata za sajenje. To je še toliko bolj pomembno za sobne in balkonske rastline, ki imajo omejen življenjski prostor  in so odvisne od razmer v posodi.

Presajanje je bistveno za dobro rast in razvoj rastlin

Najboljša zemlja za rastline je  ilovnato-humusna ali ilovnato-peščena, a tovrstna zemlja je le na vrtovih. Slabost te zemlje je možna prisotnost plevelov, bolezni in škodljivcev. Zemlje, ki so na izbiro pakirane,  so večinoma v osnovi šotni substrati. Najboljši substrati so sestavljeni iz več različnih komponent, kot so: šote, rastlinska vlakna, hranila, bioaktivna glina, glineni granulat,  ilovica, kamena volna, šotni ma , hranila  ipd.

Za posodovke je najboljši substrat, ki vsebuje pretežni delež črne šote, ki je bolj težka in boljše zadržuje vodo in hranila.

Lastnosti dobrega substrata so:

 • rastlinam mora dajati oporo in trdnost
 • mora zadrževati in istočasno prepuščati vodo
 • ostati mora zračen in rahel tudi po daljši uporabi
 • biti mora brez škodljivcev in povzročiteljev bolezni
 • omogočati mora dobro preskrbo s hranili, ki so v substratu ali jih dodajamo z gnojili

Sobne in balkonske imajo različne potrebe, zato ne rastejo dobro v katerikoli vrsti zemlje.  Pomembna je sestava, struktura tal, a tudi kislost, ki je izražena s pH vrednostjo.

Večina rastlin najboljše črpa hranila iz  prsti, ki je nevtralna do rahlo kisla. Takšni so večinoma substrati za okrasne in balkonske rastline. Pomembno je tudi pravilno razmerje  vode in zraka v tleh. V kolikor je prst premokra, voda izpodriva kisik iz tal in korenine rastlin začnejo propadati. Če je preveč zraka in premalo vode, se slednje začnejo sušiti.

Kaj potrebujejo sobne in balkonske rastline?

Pri sobnih rastlinah skrbimo, da je prst ves čas rahlo vlažna. Nekatere lončnice celo boljše uspevajo, če se med zalivanji zemlja delno izsuši, vendar nikoli v popolnosti.  Če se šotnati substrat izsuši, postane  puhel in voda enostavno steče skozi kljub zalivanju.

Kisloljubne rastline, kot so: rododendroni, azaleje, borovnice, brusnice, pierisi, vresovke ipd. iz kislega substrata lažje črpajo hranila in veliko boljše uspevajo, če je kislost substrata nekoliko večja. V nevtralni prsti  lahko njihova rast zastaja, cvetijo slabše, imajo manj korenin. Največkrat zato za sajenje kisloljubnih rastlin uporabljamo specialne substrate ali belo šoto, ki je izrazito kisla.

Rastline  z mesnatimi listi, ki v listih skladiščijo veliko zalogo vode, potrebujejo manj vlage v tleh, zato mora biti prst  bolj zračna. V ta namen šotnate substrate mešamo s peski, najboljše v razmerju 1/3 do 1/2 peskov. Taka prst je tudi veliko bolj odcedna.

Od balkonskih rastlin pričakujemo, da v kratkem času veliko zrastejo in cvetoče tudi  obilno cvetijo. To lahko dosežemo le, če imajo ustrezne pogoje rasti in eden od najpomembnejših je kakovostna prst, ki naj ima vse že zgoraj navedene lastnosti dobrega substrata in še veliko več hranil za bujno rast in bogato cvetenje.

Plantella Premium – najboljša zemlja za sobne rastline

 • Za razkošne, zdrave in bujno cvetoče okrasne rastline in lončnice
 • Visoka sposobnost zadrževanja vode – manj zalivanja rastlin
 • Odlična struktura in vodno-zračni režim – za razvoj močnega koreninskega sistema
 • Vsebuje bio aktivno glino, bio lesna vlakna in gnojilo
 • Izboljšuje strukturo in aktivnost tal.

Specialna zemlja iz najkakovostnejše šote, z bio aktivno glino, dodatkom dolgo delujočih hranil, aktivatorjev cvetenja in bio rastlinskih vlaken. Odlična je za sajenje in presajanje vseh vrst okrasnih rastlin v vrt ali okrasne lonce. Specialna zemlja Plantella Premium vsebuje gnojila za začetno rast. Z ustreznim gnojenjem okrasnih rastlin v vrtu, posodah ali lončkih pričnemo 4 do 6 tednov po presajanju.

Plantella Balkonia – najboljša zemlja za balkonske rastline

 • Najkakovostnejšimi huminskimi šotami rastlinam zagotavlja veliko organskih hranil.
 • Z zelenim kompostom.
 • Več organskih hranilnih snovi.
 • Zagotavlja boljše vpijanje in zadrževanje vode.
 • Z aktivatorji cvetenja rastline spodbudi k razvoju več cvetnih nastavkov, s tem pa k bujnejšemu cvetenju oziroma olistanosti rastlin.

Izboljšuje strukturo in aktivnost tal, ter povečuje delež organske in mineralne snovi v tleh. S tem zagotavlja idealne pogoje za zdravo rast in razvoj rastlin; posledica je bistveno več cvetov. Potreba po zalivanju rastlin je manjša kot običajno.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Kako pravilno presajamo sobne rože? >>>

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: