Vrt na balkonu ali terasi

Vedno več je takih, ki si želijo zasaditi vrt na balkonu ali terasi in v njem gojiti zelenjavo in zelišča, celo sadna drevesca, a ne vedo, kako začeti in kaj kombinirati skupaj. Svoj vrt na balkonu si lahko sestavimo iz izbrane zelenjave, dišavnic in cvetlic. Najboljše, da v kombinacijo sestavljamo užitne cvetlice kot so kapucinke, deteljice, ognjič. 

Kaj lahko posadimo v svoj vrt na balkonu ali terasi?

Večji lonec kot bomo izbrali, več možnosti imamo za različne kombinacije rastlin. Poleg tega velike posode ali korita zagotavljajo tudi najboljši vizualni učinek. V plitvejših koritih in skledah pa lahko pridelamo, solate, redkvice, špinačo in čebulnice.

Paradižniku  dodamo baziliko, koper, boreč, ognjič, pa tudi nizki fižol, zeleno, redkvice , čebulo. Citronasti timijan  bo zasaditvi  prispeval sveži vonj, kapucinke  pa dodatno barvo. 

K papriki ali čiliju kombiniramo plahtico, moljevko, drobnjak  in ognjič.  Kumaram se lepo podajo sončnice, luštrek  in viseči slak. Jajčevcem  dodamo še špinačo, pehtran, timijan  in  žametnice ali kapucinke.

Blitva je odlična za kombinacije zaradi stebel v rdeči, rumeni in beli barvi. K njej  posejemo redkvice in nizki fižol, dodamo še temno listni žajbelj in verbeno,  pelargonijo ali bidens.

Kako posadimo zelenjavno – zeliščno posodo?

  1. Na dno lonca damo drenažo (npr. glinopor, kamnečki, sekanci, lubje ipd …)
  2. Na drenažo položim plast vrtnega flisa (priporočamo volneni flis)
  3. Nasujemo Bio Plantella Organsko zemljo za BIO vrt in cvetje približno do 1/2, razporedimo rastline in zasujemo z zemljo do nekaj centimetrov  pod robom posode. Za lonec velikosti 40 – 50 cm in 30 cm globine bomo potrebovali cca 40 l substrata, kar sta skoraj 2 vreči Bio Plantella Organske zemlje.
  4. Po 3 tednih lahko začnemo uporabljati Bio Plantella Vrt z morskimi algami.

Odlične kombinacije zelenjave in zelišč za balkone in terase

Tukaj je nekaj preverjenih in preprostih kombinacij zelenjavno-zeliščnih zasaditev balkonskih korit ali loncev, s katerimi ne morete zgrešiti. Za izbrano zasaditev izberite večje lonce ali globoke sklede, premera 40 – 50 cm.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: