Kaj je letos v trendu za zasaditev balkona in terase?

Čas branja: 3 min

Trendi v vrtnarstvu se že nekaj let osredotočajo na bolj pristno sožitje z naravo. Tako so tudi pri trendih za sezonsko zasaditev balkona prisotne smernice posnemanja naravnih zasaditev, obujanja tradicionalnih rastlin, mešane zasaditve okrasnih in uporabnih rastlin.

Le stežka je zaobjeti vse, kar bo v letošnjem poletju krasilo domače zasaditve balkonov in teras. Našteli in opisali bomo le nekaj najpogostejših in najprimernejših za naše okolje, ki jih pri organizaciji letošnjih balkonov velja upoštevati. Cvetje vas bo nagradilo s pisanimi barvami in bohotnim cvetjem, vi pa boste lahko ponosno uživali v pogledu na bujno in dehtečo oazo.

Barve letošnjega leta so pastelno živahne

Barvo letošnjega leta bo zaznamovala barva magenta, zaradi njene radostne in hkrati močne narave. S subtilnimi notami vijolične bo brezhibno dopolnjevala različne zasaditve barvnih kombinacij, v katerih naj najbolj izstopa barva sivke.

Kakšni so trendi za zasaditev balkona?

 • Posnemanje naravnih zasaditev, kar pomeni veliko drobnih cvetlic, mešanje cvetočih in listnatih rastlin; prepletanje pokončnih, visečih in kompaktnih rastlin.
 • Sajenje rastlin, ki privabljajo opraševalce na balkone, da jim ponudimo več naravne hrane in spodbujamo njihovo aktivnost.
 • Sadimo rastline, ki ne potrebujejo veliko vode, ker nikoli ne vemo ali bo ta razpoložljiva. Zalivamo skrbno počasi, da voda ne odteka.
 • Od barve je letos trendovska modra barva neba Very Peri ki jo najbolj ponazarja petunija ‘ Blue Sky’, a blizu so tudi lobelije, felicije, modre salvije in navadni slak.
Modne barve letošnjih zasaditev balkona. V  koritu so petunija, felix+cija, verbena, salvija in lobelija.

 • Materiali za posode naj bodo rajši iz naravnih materialov (kamen, glina, karton, les, pletene košare…). Uporabimo čim manj plastike, čeprav je ta zelo uporabna. Če že imate plastične posode, pa bodite naravi prijazni in le te čim dlje uporabljajte in ne delajte nepotrebnih odpadkov.
 • Za sajenje in gnojenje uporabljamo naravi prijazne izdelke kar pomeni substrate s preverjenim poreklom in ekološka gnojila.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Katere so najbolj modne zasaditve balkonov in teras?

 • Letošnje leto so modne razne sorte petunij, pokončnih, polvisečih in tudi dišečih pelargonij. Veliko se uporabljajo hvaležne dipladenije z velikimi ali majhnimi cvetovi.
 • Za senčna mesta žlahnitelji ponujajo vedno nove sorte fuksij in begonij.
 • Trendovska je uporaba trav, a le te naj bodo rajši cvetoče kot sta gaura in patagonska verbena.
 • V ospredju priljubljenosti so dalije in kane.
 • Sezonske rastline kombiniramo skupaj s sobnimi rastlinami. Zelene sobne rastline se poleti okrepijo, če jih postavimo na senčno mesto na balkonu. Le te postavimo skupaj z lončkom v posodo med sezonske cvetlice, vendar ne pozabite na zalivanje direkt v lonček.

Vedno priljubljena kombinacija z zelenjavo

 • Korito ali lonec z najbolj pogosto uporabljanimi dišavnicami v kulinariki naj bo vedno pri roki. Lahko zasadite skupaj dišavnice za čaje (mete, melisa, bazilika, žajbelj), v drugo korito dišavnice za žar (rožmarin, drobnjak, timijan, origano), za kuhanje ( majaron, pehtran, peteršilj, šetraj).
 • Gojimo zelenjavo v posodah. Začnite s solatnicami, ki so najbolj preproste za gojenje ter postopoma dodajajte drugo zelenjavo. Priskrbite jim ustrezen substrat in gnojila, da bo pridelek zadovoljiv in zdrav.
 • Med sezonske rastline posadimo tudi poleti cvetoče čebulnice in gomoljnice.
 • V korita zasadimo mix drobnih okrasnih cvetlic, dišavnic in zelenjave. Poskrbite, da bo dovolj prostora zdrav razvoj rastlin.

Najlepše balkonske zasaditve [Prenesite vodič]

Sajenje balkonskih korit, lončkov in posod s sezonskimi rožami, zelišči ali zelenjavo je opravilo, ki se ga največkrat lotimo spomladi. Če želimo biti z izbranimi balkonskimi zasaditvami za poletje zadovoljni vse do pozne jeseni, se moramo primerno pripraviti.

V našem brezplačnem vodiču boste lahko izvedeli, kako z malo truda ustvariti najlepše balkonske zasaditve:

 • cvetoče in dišeče,
 • moderne zelene ali
 • uporabne, z zelišči in domačo zelenjavo.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Izjave zadovoljnih uporabnikov:

Zemlje Plantella dajejo vidne rezultate

Največji užitek je vzgoja novih rastlin iz semena ali potaknjencev. Sadim večinoma v mešanico Plantellinih substratov (Balkonia, Ideal in Vrtna zemlja), kateremu za še večjo zračnost dodam še malo perlita in lubja.

IRENA DROZG,
Priporoča: Plantella Balkonia, Balkonia Ideal

S Plantello so balkoni lepši!

Plantella naredi rožice sijoče, da bujno cvetijo in nam lepšajo dneve. Če bi zlate roke bile dovolj, potem ne bi imela razloga, da iz srca pohvalim najboljša hranila za balkonske rožice.

MARIJA GRILC, Žalec
Priporoča: Plantella Balkonia

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: