Ali je naravno dovolj učinkovito proti škodljivcem rastlin?

Vremenske razmere močno vplivajo na širjenje rastlinskih škodljivcev. Tisti, ki so bili v preteklosti značilni za Primorsko, že povzročajo težave tudi na drugih območjih. Poleg tega so škodljivci rastlin (npr. uši, gosenice, rastlinjakov ščitkar in drugi) vse pogostejši, pojavljajo se prej in jih tudi zasledimo še pozno v jesen. Katera sredstva so torej najučinkovitejša pred škodljivci?

Učinkovito odpravljanje škodljivcev je ključno za vse procese, ki se odvijajo v rastlini, saj ti vplivajo na razvoj, pa tudi na tvorbo zdravih in okusnih plodov.

Zato smo v naših testnih nasadih, pa tudi pri tujih neodvisnih inštitucijah opravili več testov učinkovitosti delovanja naravnih insekticidov, da bi preverili, ali je res mogoče rastline pred škodljivci dovolj učinkovito obvarovati, ne da bi pri tem resneje vplivali na okolje. 

V vseh ponovitvah poskusov smo uporabili povsem naravna insekticida Bio Plantella Kenyatox in Bio Plantella Flora Verde, pripravljena iz piretrina iz rastline dalmatinski bolhač. Njuno delovanje smo primerjali s kemičnimi fitofarmacevtskimi sredstvi, da bi preverili razlike v njihovem učinkovanju na različne rastlinske škodljivce.

Rezultati primerjave učinkovitosti naravnega insekticida Bio Plantella Kenyatox in Flora Verde ter kemijskih sredstev na različne škodljivce

Rezultati testiranja učinkovitosti kažejo, da sta naravna insekticida Bio Plantella Kenyatox in Bio Plantella Flora Verde enako ali še bolj učinkovita od kemijskih (ffs) sredstev za najpogostejše rastlinske škodljivce, pri tem pa škodljivce uniči takoj, je dostopen brez izkaznice, njegov učinek na okolje pa je bistveno manjši.

Pravilna in varna uporaba poveča učinkovitost in zadovoljstvo

Kot pri vseh sredstvih za zaščito pa je pomembna pravilna uporaba insekticida za dosego najboljše učinkovitosti pri zaščiti rastlin pred škodljivci:

  • Pred uporabo pršilko oz. škropivo najprej pretresemo/ koncentrat razredčimo in dobro premešamo.
  • Rastlino poškropimo tako, da zadenemo škodljivce: obvezno škropimo tudi na spodnji strani listov, v bližini grmovja in tudi v notranjosti grma, saj deluje dotikalno – ob stiku s škodljivcem.
  • Pršimo zvečer, ko koristnih organizmov (npr. čebel) ni več, saj insekticid do jutra že razpade in tako koristnim žuželkam ne predstavlja nobene nevarnosti.
  • Škropljenje še enkrat ponovimo v 3 dneh.
  • Uničeni škodljivci bodo padli z rastline, ali pa jih bo odnesel veter.

Povsem naravni insekticid s takojšnjim učinkom vsebuje naravno aktivno snov piretrin iz rastline dalmatinski bolhač. Izboljšana formula ne vsebuje sinergista PBO (piperonyl butoxide), zato je izdelek še bolj naraven, nevarnost ožigov pri nepravilni uporabi pa je manjša.

Prepoznajte najpogostejše škodljivce

Pogosto umetelno izrezljani listi so posledica objedanja gosenic. Izležejo se iz jajčec, ki jih na rastline ležejo metulji in vešče. Pagosenice so ličinke grizlic, ki se zajedajo v plodove in uničujejo liste rastlin. Hitro uničijo veliko količino listne mase rastlin, zato zmanjšajo zmožnost rastline za tvorjenje hrane s fotosintezo. Zjutraj se pred vročino skrijejo v zemljo pod rastlino, zato jih uničujemo zgodaj zjutraj in zvečer.

Rastlinjakov ščitkar: Odrasli osebki in ličinke sesajo rastlinske sokove, zato listi rastline rumenijo. Insekti izločajo medeno roso, na katero se naselijo glivice, ki povzročajo še sajavost rastlin. Rastlina je grdega videza, pridelek je manjši, prenašajo se tudi virusi.

Listne uši: Čeprav so uši zelo majhni škodljivci (večina med 2 in 3 mm), lahko v zelenjavnih, sadnih, okrasnih in drugih nasadih povzročijo veliko škode. S sesanjem rastlinskih sokov rastlino slabijo, povzročajo deformacije na listih, hkrati pa lahko prenašajo viruse in tako še dodatno ogrožajo rastlino gostiteljico.

Učinkovito in naravno uničenje škodljivcev

Škodljivce uničimo z naravnim sredstvom Bio Plantella Kenyatox, s katerim škropimo kontaktno. Sredstvo vsebuje naraven piretrin iz rastline dalmatinski bolhač. Za večje površine lahko uporabimo koncentrat Bio Plantella Flora verde. Za popolno uničenje škodljivih uši in gosenic po prvem škropljenju še enkrat ponovimo čez 3 dni. Ker je sredstvo naravno, aktivna snov piretrin hitro razpade na naravni svetlobi. Na vrtninah in sadju vseeno priporočamo 3 dni karence.

Kaj je piretrin?

Najbolj učinkovita naravna sredstva vsebujejo povsem naraven piretrin. To je aktivna snov, ki se jo pridobiva iz rastline dalmatinski bolhač. Rastlina uspeva v suhih pogojih na področju balkanskega Sredozemlja. Cvetove rastline je potrebno pravilno posušiti in nato streti v prah, iz katerega se pridobi piretrin. Sorodna rastlina, ki prav tako vsebuje piretrin, uspeva tudi v Afriki (Kenija) in v Aziji. Obstajajo zapisi, da se je rastlina kot insekticid uporabljala na Kitajskem že 1000 let pr.n.št. Že stoletja jo uporabljajo v današnjem Iranu. V Evropi pa je bila veliko uporabljena za uničevanje uši na ljudeh in stenic.

Ali ste vedeli?

  • Zgodba z dalmatinskim bolhačem se prične leta 1839 ali 1840, ko je Anna Rosauer iz Dubrovnika nabrala šopek rož dalmatinskega bolhača. Legenda pravi, da je šopek pustila v sobi in ko je ovenel, je ugotovila, da so se pod njim nabrale mrtve žuželke.
  • Analiza cvetov dalmatinskega bolhača je pokazala, da je insekticidna moč afriške različice bistveno močnejša od dalmatinske. Ker afriška različica izvira iz Kenye, se naš pripravek imenuje Kenyatox
  • Pri pripravi učinkovitega insekticida iz rastline dalmatinski bolhač so najpomembnejši: pravilna pridelava, skrbna izbira cvetov ter tehnologija ekstrakcije snovi. Le tako lahko dosežemo učinek, ki je enak ali celo višji od učinka kemičnih (ffs) insekticidov.

Z Bio Plantello naravno nad škodljivce v vrtu

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Za zaščito priporočajo izdelke Bio Plantella

Ko vidim rezultat, je trud poplačan

Moja prva jutranja rutina po zajtrku je sprehod po okolici hiše: najprej okrasni vrt na vsaki strani uvoza, nato skozi sadovnjak in končno še skozi zelenjavni vrt. Res je z vsem skupaj precej dela, a je trud poplačan, ko vidim…

DANIJELA DOBRAJC
Priporoča: izdelki Bio Plantella za zaščito

Najboljša hranila in zaščita za nego

Če bi zlate roke bile dovolj, potem ne bi imela razloga, da iz srca pohvalim najboljša hranila in zaščito za nego rožic. Takšne so moje dosedanje izkušnje, ki so nanizane z dolgoletnimi opažanji.

MARIJA GRILC, Žalec
Priporoča: Bio Plantella Kenyatox, Bio Plantella Univerzalni fungicid

Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: