S pravim organskim gnojilom do 30 % večjega pridelka

Se sprašujete, s čim pognojiti vaše rastline v domačem vrtu? Se v trgovini težko odločate, katero gnojilo kupiti v množici ponudbe?

Za lažjo odločitev je treba poznati lastnosti in prednosti gnojil, s čimer prihranimo na času in denarju. Predvsem pa se nam pravilen izbor obrestuje v količini in kakovosti našega pridelka.

Anorgansko ali organsko gnojilo – kje je razlika?

Anorganska gnojila so sintetični izdelki, ki vsebujejo merljive komponente določenega hranila. So cenejša, vendar jih je treba večkrat uporabiti, saj se hitro izperejo. Organska gnojila so naravni proizvod, rastlinskega ali živalskega izvora.

Rastline so se razvile z uporabo organskih virov, zato je organsko gnojilo rastlinam še posebej prijazno. Organske snovi tudi izboljšajo strukturo tal in prenos vode, predvsem pa povečajo tvorbo humusa v tleh.

Zakaj je pomemben izvor organskega gnojila?

Največkrat se srečamo z organskimi gnojili živalskega izvora: kravji, konjski, ovčji, piščančji gnoj. Te vrste gnoja načeloma ni težko dobiti pri bližnjem kmetu.

Vsi pa smo že slišali, kaj se zgodi z redno uporabo domačega gnoja, saj so že po treh letih gnojenja naši vrtovi pregnojeni, razmerja hranil so neustrezna, razširijo se pleveli in posledično je razvoj naših vrtnin vsako leto slabši. Rešitev je v uporabi peletiranega gnojila, ki je pod nenehno kontrolo, s homogeno in stalno kakovostjo, hkrati pa je prosto semenskih plevelov.

V spodnji tabeli lahko vidimo, koliko hranil in organske snovi vsebuje določen tip gnoja.

Tabela: Primerjava vsebnosti hranil (izraženo v g) v 1 kg: svež nepredelan gnoj in Plantella Organik

Koristi gnojenja s Plantella Organikom

V razvojnem laboratoriju opravljamo periodično testiranje učinkovitosti organskega gnojila Plantella Organik v primerjavi s konkurenčnimi gnojili in tudi drugimi vrstami gnojil. Testiranja potekajo že več let zapored pri naših uporabnikih kot tudi pri domačih in tujih neodvisnih institucijah: Arboretum, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, Biotehnična fakulteta LJ, The National Veterinary Research Institute, BIOTEK Agriculture Hungary, BVN Pesticides Ltd in drugi.

Testiranje učinkovitosti 100% organskega gnojila Plantella Organik, ki je certificirano tudi za ekološko vrtnarjenje, je merilo odličnosti glede vnosa organske snovi in hranil v tla, rastline pa so zaradi učinkovitejšega načina sprejemanja hranil bolj zdrave in odporne. Vse to pa vodi v bogat in okusen pridelek v naših vrtovih in sadovnjakih.

Učinkovitost organskega gnojila Plantella Organik smo testirali pri vzgoji 3 najpogosteje gojenih sort krompirja v Sloveniji: Primura, Riviera in Desire. V primerjavi s kontrolno njivo smo na njivi, gnojeni s Plantella Organikom odmerili znatno višji pridelek na hektar:

Pri testiranju v nasadu jablan, gnojenih s Plantella Organikom, je pridelek jabolk večji za 25 % v primerjavi z gnojenimi s konkurenčnimi proizvodi kravjega oziroma konjskega izvora.

Primerjali smo tudi vsebnost suhe snovi, sladkorjev, vitaminov in mineralov v različni zelenjavi, pridelani na njivi gnojeni s Plantella Organikom. Rezultati so pokazali znatno višjo kakovost zelenjave:

Prednost testiranja v neodvisnih laboratorijih je, da naše izdelke preizkusijo z lastno preizkusno opremo in metodiko testiranja, prav tako pa lahko te poskuse ponavljajo in jih opravljajo periodično.
Njihovo neodvisno mnenje je potrditev kakovosti izdelkov Plantella.

Najbolj prodajano 100 % organsko gnojilo v obliki pelet vsebuje vsa glavna in mikrohranila NPK v organski obliki in je primerno za pripravo tal in dognojevanje vseh vrst rastlin. Zaradi posebne obdelave hranila sprošča skladno s temperaturo in potrebami rastlin ter tako zagotavlja enakomerno prehranjenost rastlin tudi do 6 mesecev. Ima najvišji delež ORGANSKE in SUHE snovi. Zato je poraba gnojila majhna.

Povečuje rodnost tal in s tem omogoča do 30 % več pridelka, ki je tudi boljše kakovosti: več vitaminov in mineralov ter boljšega okusa.

Besedilo in foto Špela Kadivec, dipl. inž. agr. in hort.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: