Pravilna zasaditev visokih gred prinaša bogat pridelek

Čas branja: 2 min

Ko postavimo konstrukcijo visoke grede in jo napolnimo z ustreznim materialom, nastopi tudi čas, primeren za zasaditev. Tako kot na vrtu, moramo tudi pri visokih gredah paziti na pravilno sosledje rastlin in uporabljati koristne rastline v zasaditvi.

Priprava visoke grede

Ko spomladi želimo začeti s sejanjem, pogosto opazimo, da se nam je zemlja posedla. To je normalno, saj v visoko gredo dodamo veliko vej, slame, listja, kar seveda razpade in se posledično zniža nivo zemlje. Takrat je potrebno dodati nekaj kakovostne zemlje Plantella Vrtna zemlja, ki vsebuje huminso šoto, bogato s hranili in humusom. S tem so zagotovljene osnovne potrebe rastlin po hranilih

Pred sejanjem ali sajenjem je pomembno, da temeljno pognojimo s 100% organskim gnojilom Plantella Organik, ki dokazano omogoča do 30 % večji pridelek boljše kakovosti.

  • Visok delež suhe snovi zagotavlja majhno porabo.
  • Hranila se enakomerno sproščajo več kot šest mesecev.
  • Izboljšuje zračnost tal in povečuje sposobnost zadrževanja vode.
  • Rastline dozorijo prej, so bolj zdrave in vsebujejo več vitaminov.

Gnojilo potresemo in pograbimo s tanko plastjo zemlje, nato v primeru, da ne bo deževalo, dobro zalijemo. Priporočljivo je, da pelete zakopljemo v tla, saj tako gnojilo prične delovati takoj in hitreje pride v območje korenin, s tem pa se zmanjšajo izgube hranil. Gnojilo ne vsebuje primesi plevelov, bolezni, pesticidov in antibiotikov, kar pomeni manj dela in več prihranka pri negi rastlin.

Nadgradnja v toplo gredo

Da ustvarimo toplo okolje za vzgojo in kakovosten pridelek vrtnin, lahko precej enostavno nadgradimo visoko gredo s toplo gredo. Ta je lahko steklena ali plastična, kar imamo pri roki ali kar nam je lažje uporabiti. Njena naloga je prepuščanje sončne svetlobe in toplote v notranjost. Toplo okolje pa pomeni hitrejši pridelek, ki ga ohranimo daljši čas na vrtu, ki nam koristi do pozno v jesen.

Primeri zasaditev

V visoko gredo lahko zasadimo številne in zelo raznolike kombinacije. Sledimo smernicam dobrih in slabih sosedov. Poleg tega se vedno najde mesto za koristne rastline, med katerimi so zelišča in nekatere cvetlice.

Uporabimo tudi znanje iz kolobarjenja in upoštevamo pravilno sosledje rastlin. tako zmanjšamo pojav bolezni, škodljivcev in rastlinam omogočimo dober razvoj z zdravimi plodovi.

Ker pa so bolezni velika nevarnost vsem rastlinam v visoki gredi, je potrebno redno škropljenje s sredstvom Bio Plantella Univerzalni fungicid. Proti škodljivcem na zelenjavnem vrtu uporabljamo Bio Plantella Thymi.

V spomladanskem času zasadimo visoko gredo s solatnicami, kapusnicami, čebulnicami, grahom, kar večino poberemo pred začetkom poletja.

Takrat pridejo na vrsto različne plodovke, ki jih kombiniramo ob že posajene čebulnice, poleg pa zelišča.

Pomembno je redno dognojevanje z Bio Plantella Vrt. Tako bomo zagotovili dovolj hranil za okusne plodove.

  • 100 % organska sestava
  • morske alge rastlinam omogočajo odličen razvoj
  • prava mero hranil za zdrav in močan koreninski sistem, optimalno rast in cvetenje
  • tekoča oblika, ki rastlinam zagotavlja toliko hranil, kot jih potrebujejo
  • z naravnimi rastlinskimi rastnimi hormoni ter mešanico potrebnih hranil, aminokislin, ogljikovih hidratov in vitaminov

Jeseni se plodovke pospravijo in se sejejo radiči in ostale jesenske solatnice ter kapusnice. Navedene kombinacije so le ene izmed mnogih. Razdeljene so na pomlad, poletje in jesen. Število sadik je odvisno od velikosti grede.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

Izjave uporabnikov

Pomagajo rastlinam k njihovi bujnosti

Izdelki Plantella resnično pomagajo rastlinam k njihovi bujnosti. So zanesljivi, učinkoviti in preprosti za uporabo. Redno dodajam gnojila tudi zelenjavnemu vrtu, da lahko uživamo v dobrotah našega vrta.

MAJDA M., Vrhnika
Priporoča: Izdelki Plantella za vrt

Zelenjava bujno raste, pridelek je bogat

Zdaj vedno uporabljam Plantella Organik kot osnovno gnojilo. Od dneva, ko sem spoznala Plantella izdelke, so zdaj vedno na zalogi v moji vrtnarski lopi. Zadovoljna in vesela sem, ker je na voljo toliko različnih izdelkov za vse vrtnine in cvetje.

ALEKSANDRA JURŠIČ, ČRNUČE
Priporoča: Plantella Organik

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: