Feferon

Feferon spada med plodovke. Rastlina oblikuje okoli 0,3 – 1 m visoko steblo, odvisno od sorte. Listi so srčaste oblike. Plodovi so različnih oblik in barv. Podolgovati, okrogli z različno oblikovanim robom. Barve so zelene, rdeče, vijolične. Zreli feferoni so večinoma rdeče barve.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: PLOD

Priporočeno število sadik na osebo: /

Razdalja v vrsti: 40 cm

Razdalja med vrstami: 60 cm

Temperature sajenja (minimalna): 12°C

Minimalna temperatura za rast: /

Izberite najboljšega soseda

Dobri sosedi:

/

Slabi sosedi:

/

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje feferonov

Vzgajamo jih iz sadik. Sejemo za sadike že od začetka februarja (ali tudi v januarju) naprej. Sredina marca je zadnji rok setve.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega feferonov

Feferone je najbolj priporočljivo gnojiti s 100% organskim gnojilom v obliki pelet Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke.
Čez leto večkrat uporabimo naravno tekoče organsko gnojilo na osnovi alg in vitaminov Bio Plantella Vrt, ki rastline okrepi, predvsem pa izboljša izkoriščanje hranil iz tal.
V vročem in suhem poletju je obvezno, v manj vročem pa priporočljivo vsakih sedem do štirinajst dni uporabiti Bio Plantella Kalcijevo gnojilo za paradižnike, da se izognemo gnitju plodov ob konici ploda.
Feferone je potrebo redno in obilno namakati čez poletje, saj bodo drugače plodovi manj mesnati, manjši in velikokrat tudi grenki. Namakamo v globino trideset centimetrov, vsak tretji dan, uporabljamo kapljično namakanje, steklenice in organske zastirke, da je zemlja čim dalj časa vlažna. Z rednim okopavanjem poskrbimo za večjo zračnost tal in večjo dostopnost vlage.
V poletnih mesecih je nujno zastiranje, če želimo imeti krhke in užitne liste. To naredimo 1x na mesec.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave feferonov

/

Najpogostejši škodljivci

Bela mušica oz. rastlinjakov ščitkar

Najpogostejše bolezni

Bela gniloba, Gniloba plodov paprike

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Plodove pobiramo ko dosežejo želeno barvo. Plodove režemo s škarjami ali nožem.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Drobna, a ognjena paprika (feferon) je kulinarična poslastica ljubiteljev pikantnega okusa in odličen antioksidant z veliko količino C vitamina. Majhni barvno intenzivni plodovi so tudi odličen okras v cvetličnih in zeliščnih zasaditvah, zato ni razloga, da dražljive rastline ne bi posadili na domačo gredico, v okrasne lonce ali vsaj na okensko polico.

Zdravilni učinki

Feferoni vsebujejo res veliko vitamina C, ne manjka pa jim tudi vitaminov A, B in E. Kapsaicin, ki ga prav tako vsebuje, se obnaša kot antioksidant in ščiti naše celice in pomaga umiriti razna vnetja.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: