Endivija

Endivija spada med solatnice. Je enoletna rastlina, ki raste v obliki glave s širokimi zelenimi listi. V prehrani jo uporabljamo svežo kot solato, čeprav jo ponekod uporabljajo tudi prekuhano.
Pogosto se pri nas tudi endivija napačno imenuje solata, čeprav sta ti dve rastlini botanično le daljni sorodnici. V kolobarju ne sodita skupaj.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: LIST

Priporočeno število sadik na osebo: 4

Razdalja v vrsti: 40 cm

Razdalja med vrstami: 40 cm

Temperature sajenja (minimalna): 5°C

Minimalna temperatura za rast: 5°C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Koper

Primerne cvetlice, zelišča:

Koper

Priprava tal in sajenje endivije

Seme za direktno setev ali z vzgojo sadik. Endivija je rastlina dolgega dne, zato jo gojimo poleti in jeseni. Za sadike uporabimo setvenico in zemljo s fino strukturo Bio Plantella Start. 5 – 10 cm sadike pred presajanjem na prosto zalijemo z vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita. Junija in julija sejemo v fino zemljo Bio Plantella Start za vzgojo sadik. Vzgojimo sadike s koreninsko grudo. Sejemo na prosto februarja ali marca in nato spet junija. Majske setve pogosto uidejo v cvet. Visoka vročina lahko zelo zmanjša kaljivost semena zato v vročini setev zasenčimo. Presajamo od aprila do julija. Ker je ob poletnem presajanju lahko že precej vroče, najprej namočimo jamico, v katero vstavimo sadiko s koreninsko grudo, sadiko zasujemo in še enkrat zalijemo.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega endivije

Primerna medvrstna razdalja in razdalja v vrsti. Temeljno gnojenje in dognojevanje z Bio Plantella Nutrivit univerzal. Endivije ne sadimo na gredice, ki so bile v tekočem letu pognojene s hlevskim gnojem. Listi bodo mehkejši in krhkejši, če bomo skrbeli, da bodo imele rastline dovolj vlage. Neredna oskrba z vodo, predvsem menjavanje suhih in vlažnih obdobij, povzroči, da rastline uhajajo v cvet, da so listi grenki, trdi in neokusni. Listi bodo mehkejši in krhkejši, če bomo skrbeli, da bodo imele rastline vedno dovolj vlage. Neredna oskrba z vodo, predvsem menjavanje suhih in vlažnih obdobij, povzroči uhajanje v cvet, listi endivije so grenki, trdi in neokusni. Zalivamo zmerno in sicer vso rastno dobo približno 2 x na teden.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave endivije

Različne glivične bolezni bomo pregnali s primernimi medvrstnimi razdaljami, ne preobilnim gnojenjem z dušikom, rahljanjem tal in vzdrževanjem rahlih tal okoli rastlin, z zastirko, ki preprečuje listom, da bi ležali na mokri zemlji.

Najpogostejši škodljivci

Koreninske uši, Uši na rastlinah

Najpogostejše bolezni

Črna listna pegavost, Rje, Listna pegavost

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Pobiramo liste ali pa odrežemo celo glavo 2,5 cm nad tlemi, da lahko rastline na novo odženejo.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

V prehrani jo uporabljamo svežo, čeprav jo ponekod uporabljajo tudi prekuhano. Po vsebnosti vitaminov in mineralov je dokaj podobna solati, nekateri podatki kažejo, da vsebuje koristnih snovi celo več. Vsebuje precej vlaknin, ki pomagajo pri hitrejši prebavi.

Zdravilni učinki

Po vsebnosti vitaminov in mineralov je dokaj podobna solati, nekateri podatki kažejo, da vsebuje koristnih snovi celo več. Vsebuje precej vlaknin, ki pomagajo pri hitrejši prebavi. Izboljša apetit, pospešuje izločanje žolča in seča. Pomaga proti nespečnosti in bolečinah.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: