Čudovite zasaditve na balkonih brez strehe

Čas branja: 4 min

Kako zasaditi cvetlična korita na balkonu, kjer rastline nimajo posebne zaščite, je pogosta dilema. Balkonske zasaditve so izpostavljene vremenu, saj jim dež, veter ali močno sonce velikokrat ustvarjajo neznosno klimo. Da nam nepredvidene vremenske nevšečnosti ne uničijo truda in posledično tudi vložka, lahko v naprej predvidimo, kako se jim vsaj malo izogniti.

Kaj je pomembno pri balkonskih zasaditvah?

ZEMLJA: Izbira korit z vodno rezervo za izpostavljena mesta je dobrodošla, vendar moramo upoštevati, da imajo taka korita dvojno dno in nimajo posebnega odtoka za vodo. V primeru večdnevnega deževja, bodo korita hitro polna. Ker voda ne bo odtekla ali se izsušila, bo takšna zasaditev zaradi gnitja korenin zelo hitro propadla.

Velikokrat pišemo o izbiri zemlje za cvetlična korita, pa vendar je to ključni dejavnik za lepo cvetenje in rast.

Rastlin nekaj tednov po sajenju ne gnojimo, zato je pomembno, da jim namenimo kvaliteten substrat. To je njihov »poletni dom« in tam naj jim bo kar najbolj udobno.

Zemljo za presajanje zato izbiramo med kakovostnimi in preverjenimi substrati. Še najbolje je, da balkonske rastline sadimo v kvalitetno 5- komponentno zemljo Plantella Balkonia, ki je primerna za presajanje, sajenje ter nadaljnjo vzgojo balkonskih rastlin. Struktura substrata, vsebnost hranil in ostalih komponent v zemlji omogoča dober razvoj korenin, močne in zdrave liste ter dolgotrajno bogato cvetenje.

ZALIVANJE: Narava nam zalije rastline, če je potrebno ali ne. Če vemo, da je napovedan dež, potem rož ne zalivamo, ampak samo preverimo, koliko vode je v koritih. Lahko pa večino dežja spolzi po listih in ne pride dovolj vode do zemlje in korenin. Zalivanje rastlin mora biti čim bolj enakomerno, saj veliko rastlin ne zdrži dolgo brez vode.

Verbena na sliki je bila dalj časa izpostavljena suši, ko pa je bila vendarle zalita, so oživeli le listi, ki niso bili močno poškodovani. Npr. milijon zvonček bi v takšnem primeru odmrl.

Tudi kombinacija trav je dobra izbira za popestritev našega balkona

NEGA: Po presajanju poskrbimo za krepitev rastlin, zviševanje odpornosti rastlin in zmanjšanje stresa. Zato v tem ključnem momentu uporabimo stimulator rasti in vitaminski kompleks na osnovi aminokislin Bio Plantella Vita. V času sajenja je pripravek Bio Plantella Vita pomemben za pospeševanje ukoreninjanja in zmanjšuje stres. Uporaben je tudi za izboljšanje cvetenja in hitrejšo rast. Tako stimuliramo razvoj in presnovo številnih organov rastline na povsem naraven način.

Približno mesec po sajenju balkonske rastline začnemo dognojevati. Za ta namen uporabimo visokokakovostno tekoče gnojilo z organsko komponento in dodanimi vitamini Plantella Cvet. Ta omogoča, da rastlina v vsaki fazi razvoja dobi zadostne količine hranil. Gnojilo Plantella Cvet je obogateno z vitamini in izvlečki morskih alg, poleg glavnih hranil pa vsebuje še mikrohranila, zlasti železo, bor in baker. Za zelene strukturne rastline uporabimo gnojilo Plantella List, ki ima prilagojena hranila zelenim rastlinam.

Izdelki Plantella so rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij priznanega slovenskega proizvajalca Unichem. Ker smo na njih izjemno ponosni, smo jih označili s posebnim pečatom Testirana učinkovitost.

Nekaj idej za balkonske zasaditve

Trave so enostavna, nezahtevna izbira za balkone. Izbire je veliko, lahko pa se odločimo za kombinacijo, kot je prikazana na sliki. Stipa ali bodalica, pred njo pa se šopiri mehka medena trava Holcus mollis. Zaradi belih, progastih listov trave sem izbrala belo cvetje, ki deluje v takšnem nasadu sveže.

Na konceh nasada bosta lepo cveteli marjetici rodu Osteospermum, ki od nas pričakujeta, da bomo redno odstranjevali cvetje in tako spodbujali nastanek novega. Prevešajoča bela lantana in mleček bosta na vročih in izpostavljenih legah uživala. Vse vrste lantan so odlična izbira za nezaščitene sončne lege, saj jim tudi dež in veter ne prideta do živega. Lantanam pravimoi tudi spreminjevalka, saj cvetovi čez leto spreminjajo barve.

Srce nasada na sliki je novejši kompakten Bidens » Rockstar«. Njegovi cvetovi so veliki lahko tudi do 5 cm. Z drobnocvetnim mlečkom v nasadu so veliki cvetovi še bolj poudarjeni.

Čez rob cvetlične posode se prevešata zeleni okrasni krompir in Vinca minor pisanolistni zimezelen, ki ga jeseni ne bomo zavrgli, ampak bomo v takšno posodo le dodali kakšno jesensko lepotico in drobnocvetno mačeho.

Okrasna citronasta trava Phalaris “Pure Gold « in čokoladni Cosmos zadaj med seboj prepletena vnašata v nasad razgibanost. Zadaj viseča rumena marjetka Osteospermum »Banana Symmphony« in nova iz rodu Petunije crazytunia. Takšna zasaditev bo uspevala na sončni do polsončni legi brez nadstreška.

Zadaj temno modro cvetoča lepotica Salvia farinacea cveti neprekinjeno čez vse poletje. Felicia multifida » Forever Blue«- Že z imenom obeta veliko modrega cvetja in je ljubiteljica sonca.

Z drobnocvetnim mlečkom sta krasna izbira za sušna, vetrovna področja. Izbrano drobnejše cvetje bo veter odpihnil in tako ne bo puščal nezaželenega odmrlega cvetja na naših tlakovanih površinah.

Spredaj se preveša krajši vijoličasti okrasni krompir, ki lahko zaradi dolgotrajnega izpostavljanja suši tudi zacveti v nežno roza barvi. Spredaj sta še modra verbena in avstralska marjetica Brachycoma multifida. Trifolium repens v sredini nežna viseča deteljica ima temno vinsko rdeče pobarvane listke, ki so obrobljeni s svetlo zeleno. Trpežna in odporna tako na sončnih kot polsenčnih legah.

Zasaditve je potrebno redno gnojiti

Pomembno opravilo cvetličnih zasaditev na balkonih brez strehe je prav gotovo tudi gnojenje. Če namreč rastline pravilno in redno gnojimo, bodo v dobri kondiciji. Zato bodo bolj odporne na različne bolezni in škodljivce. Premik rastlin iz rastlinjaka, kjer je imela najboljše pogoje, na balkone, je povezana z določeno mero stresa.

Ko balkonske zasaditve zasadite v korita in zalijete, jih nekaj dni pustite v zavetni legi ob zidu na balkonu. Ne shranjujte jih v garažah, saj je tako velika verjetnost, da bi jih ožgalo sonce. Izpostavljenim koritom velikokrat ponagaja tudi veter, zato pazimo, da so dobro pritrjena, da nam rastlin na poškoduje.


Plantella je lahko še ugodnejša!

Da bi vam lahko še bolje pomagali pri negi vrta, za izdelke Plantella in Bio Plantella pripravljamo posebne akcijske ponudbe v različnih trgovinah povsod po Sloveniji.

Za člane kluba Gaia pa pripravljamo tudi kupone popustov na izdelke Plantella in Bio Plantella. Naročite se na revijo Gaia, se izobražujte in privarčujte>>>

S Plantello bodo vaši balkoni zacveteli v polnem sijaju

Brez Plantelle ne gre!

Že vrsto let uporabljam Plantello. Brez nje ne gre.

KLAUDIJA ZAVOLAVŠEK ČAS
Priporoča: izdelke Plantella za balkonsko cvetje

Zemlje Plantella dajejo vidne rezultate

Največji užitek je vzgoja novih rastlin iz semena ali potaknjencev. Sadim večinoma v mešanico Plantellinih substratov (Balkonia, Ideal in Vrtna zemlja), kateremu za še večjo zračnost dodam še malo perlita in lubja.

IRENA DROZG,
Priporoča: Plantella Balkonia, Balkonia Ideal

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: