Hitro in preprosto do trajne ureditve gredice na grobu

Zasaditve gredic grobov so ob premišljenem izboru rastlin in kakovostni izvedbi lahko lepe in urejene prav vse leto; tudi v jesensko – zimskih mesecih. Poleg rastiščnih pogojev imejmo pri snovanju v mislih tudi čas, ki ga bomo lahko namenili oskrbi.

Gredice grobov so lahko urejene vse leto

Raznoliki odtenki zimzelenih rastlin za grob

Zimzelene rastline, posebej dobrodošle pri urejanju večjih gredic, bodo oblikovno, teksturno in barvno lepo dopolnile poletne zasaditve, v vsej svoji lepoti pa bodo zasijale jeseni in pozimi.

Izbiramo in kombiniramo lahko pušpane, bršljane, drobnolistno panešpljico in druge, med iglavci so pogosti pritlikavi bori, plazeči in grmičasti brini ter paciprese.

Posebej do izraza bodo v zimskem času prišle rastline s plodovi, kot so npr. pernecija, skimija in gaulterija, saj bodo s čudovitimi jagodami barvno poživile zasaditev.

Na osnovi iz pisane plazeče trdoleske še vijuga iz cvetočih begonij poleti in drobnih krizantem ali ciklam jeseni. Dodaten poudarek pričarajo mini borovci.

Pestrost trav in drugih trajnic na grobu

Čudovite zasaditve grobov lahko ustvarimo z okrasnimi travami, šaši, hojherami in hermelikami, spomladi cvetočimi bergenijo in telohi, bolj senčne kotičke dopolnimo s praprotmi in hostami.

Kot obrobo ali pri zasaditvi plitvih gredic pa so nam na voljo številne blazinaste trajnice: netreski, pisan izbor homulic, pogost je tudi mahek pitomec, poznan kot lepo zelen, belo cvetoči mah. Lepa blazinasta rast, cvetovi in izredna skromnost odlikujejo vse sorte timijana, s katerim lahko na grobovih nadomestite pesek.

Cvetoče enoletnice in dvoletnice vnašajo spremembe v našo ureditev gredice na grobu

S cvetočimi eno- in dvoletnicami med letom poskrbimo za prijetne spremembe, zaželeno pa je njihovo združevanje s trajnicami.

Pri nas so jeseni na grobovih pogoste krizanteme, ki se lepo kombinirajo z okrasnimi travami, jesenskimi astrami in hermelikami.

V skladnih rožnatih odtenkih krizanteme, hojhera, plazeči skrečnik in hermelika.

Med cvetočimi dvoletnicami so priljubljene raznobarvne mačehe in orjaške marjetice. Krizanteme, mačehe ter jesenska vresa, slednja je zimzelena, so najpogostejše in najbarvitejše jesenske lepotice, s katerimi bomo lepo popestrili gredice grobov.

Čudovite spomladi cvetoče čebulnice

Na gredice lahko jeseni med rastline posadimo čebulnice in gomoljnice, ki nas bodo spomladi med prvimi razveselile s cvetovi. Žafrani, hrušice, jarice in zvončki ter višje narcise, tulipani in hijacinte. Sadimo jih posamično ali po več skupaj, odvisno od želenega učinka.

Ustrezno vzdrževanje gredice na grobu

Ob zasajanju gredic grobov je priporočljivo uporabiti visoko kakovosten substrat z dolgo delujočimi gnojili, da bodo rastline dobro uspevale, predvsem eno- in dvoletnice pa tudi bujno cvetele. Zemlja, ki jo izberemo, mora odlično zadrževati vodo, da bodo rastline preskrbljene tudi, kadar jih ne moremo redno zalivati.

Plantella Zemlja za grobove je visokokakovostna specialna zemlja črnica, z najkakovostnejšo huminsko šoto za sajenje in presajenje vseh vrst okrasnih rastlin na grobovih. Z žametno črno barvo poudari lepoto zasaditve na gredici.

Površino okoli rastlin lahko zastremo s Plantella lubjem ali okrasnimi Plantella lesnimi sekanci.

Rastline po potrebi dognojujemo in zalivamo, lesnate oblikujemo z rezjo, sicer pa kot omenjeno izbor rastlin prilagodimo rastišču in času, ki ga imamo na voljo, da nam bo vzdrževanje zasaditve v veselje.

4 ideje za zasaditev vaše gredice na grobu (120 x 80 cm)

Primer 1: Zimzelena zasaditev

Čudovito zimzeleno zasaditev lahko dobite s kombinacijo izbrane  pritlikave smreke, srebrnega kalocefalusa, gaulterij z belimi in rdečimi plodovi ter z zasaditvijo rdečelistne imperate, ki bo z dekorativnimi listi tudi poleti barvno popestrila zasaditev.

Namesto gaulterij lahko zasadite tudi belo cvetoče rese. Vmesna prosta mesta na gredici enakomerno zapolnite z nekaj mačehami v beli ali ujemajoče rdeči barvi. Eleganten poudarek namesto smreke boste ustvarili tudi s sicer listopadnim povešavim macesnom (Larix kaempferi ‘Pendula’).

A – 1 stožčasta smreka (Picea glauca ‘Conica’)

B – 1 rdečelistna imperata (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)

C – 2 kalocefalusa (Calocephalus brownii)

D – 3 lončne gaulterije (Gaultheria mucronata)

E – 3 polegle gaulterije (Gaultheria procumbens)

Primer 2: Rožnato-rdeča zasaditev

Trajno, med letom barvno spreminjajočo, rožnato rdečo zasaditev z dodatkom bele dobimo, če skupaj posadimo rdečelistno perjanko, hermeliko in bergenijo, sprednji del gredice pa prekrijemo z mahkom in homulicami. Gredico dopolnimo z zvončki in roza belimi tulipani.

A – 2 rdečelistni perjanki (Pennisetum ‘Fireworks’)

B – 3 hermelike (Sedum spectabile ‘Brilliant’)

C – 1 srčastolistna bergenija (Bergenia cordifolia)

D – 4 mahki (Sagina subulata)

E – 4 homulice (Sedum spurium ‘Tricolor’)

Primer 3: Umirjena zasaditev

Če so vam ljubši umirjeni modro-vijoličasti odtenki, potem boste privlačno zasaditev dosegli s sivko, ki bo s srebrno sivimi listi in s svojo obliko krasila gredico tudi pozimi. Čudovito bo zažarela v družbi z okrasnim žajbljem, okrasno travo, ameriškim slamnikom in jesenskimi astrami.

Zasaditev bo lepo zaokrožil plazeči skrečnik, če imate na voljo večjo gredico, pa lahko spredaj umestite še timijan. Za pomladno toplino po več skupaj umestite na gredico še čebulice rumenih narcis, bolj spredaj pa žafrane.

A – 6 sivk (Lavandula angustifolia)

B – 1 lisičjerepa perjanka (Pennisetum alopecuroides)

C – 1 jesenska astra (Aster dumosus ‘Prof. Anton Kippenberg’)

D – 1 okrasni ameriški slamnik (Echinacea purpurea ‘Pink Mist’)

E – 2 pisanolistna žajblja (Salvia officinalis ‘Tricolor’)

F – 3 plazeči skrečniki (Ajuga reptans ‘Sugar Plum’)

Primer 4: Zasaditev za senco ali polsenco

Polsenčne in senčne gredice boste lepo ozelenili s kombinacijo različnih zimzelenih rastlin, dodatne barve pa vnesli z izbranimi zelnatimi trajnicami in eno/dvoletnicami.

Predlagamo npr. zasaditev pritlikavega bora, japonske skimije in bršljana skupaj s ciklamami ter čebulicami zajčje deteljice. Senčno zasaditev bo s svetlo zelenimi ovalnimi listi posvetlila hosta.

A – 1 japonska skimija (Skimmia japonica)

B – 1 pritlikavi bor (Pinus mugo ‘Humpy’)

C – 1 bršljan (Hedera helix)

D – 1 hosta (Hosta plantaginea)

E – 4 ciklame (Cyclamen persicum)

F – čebulice zajčje deteljice (Oxalis deppei)

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI:

Več PLANTELLINIH vrtnarskih nasvetov?

Naročite jih v svoj e-nabiralnik