Sanjska trata: 6 ključnih opravil za najlepšo trato v soseski

Sanjska, lepo negovana trata sredi cvetočih gredic je želja prav vseh ljubiteljev vrtnarjenja. A taka ne postane sama po sebi, potrebno je kar nekaj truda in znanja.

S temi 6 ključnimi opravili boste poskrbeli, da bo trata v najboljši formi vse leto. Ključnega pomena pa sta:

  • izbira optimalnega trenutka za posamezno opravilo in
  • uporaba visokokakovostnih izdelkov.

#1 ODSTRANJEVANJE MAHU V TRATI

Mah je velik sovražnik trate. Če ga ne odstranjujemo, travo popolnoma zaduši. Za odstranjevanjemahu uporabimo specialno sredstvo Plantella Proti mahu 3 v 1. Potresemo ga povlažnem mahu zjutraj ali zvečer in ko počrni, ga pograbimo stran. Na prazna mesta dosejemo novo travo.

Za takojšnji učinek uporabimo sredstvo Plantella Proti mahu, ki je v tekoči obliki. Ta deluje že v enem dnevu, samo enostavno direktno poškropimo po mahu. Prav tako ne škoduje trati. Uporabimo koncentracijo 50 mL / 1 L vode. Mah se v roku nekaj dni posuši in takrat ga pograbimo stran. Nikoli ne grabim zelenega mahu, ker ga tako le raznesemo po celi zelenici.

Za takojšnji učinek uporabimo sredstvo Plantella Proti mahu, ki je v tekoči obliki. Ta deluje že v enem dnevu, samo enostavno direktno poškropimo po mahu. Prav tako ne škoduje trati. Uporabimo koncentracijo 50 mL / 1 L vode, ki jo preprosto odmerimo z merilnim pokrovčkom na embalaži. Mah se v roku nekaj dni posuši in takrat ga pograbimo stran. Nikoli ne grabimo zelenega mahu, ker ga tako le raznesemo po celi zelenici.


#2 ZRAČENJE TRATE

Z zračenjem trate pričnemo po 2. košnji. Tako omogočimo globoko rast korenin ter zmanjšamo zbitost tal. Najprej trato na kratko pokosimo, nato z vilami ali vertikulatorjem prezračimo in luknje zapolnimo s Plantella Kremenovimi peski.

VIDEO nasvet: zakaj in kako zračiti trato:

Prezračevanje trate

Posted by Plantella on Wednesday, 15 April 2020

#3 SANJSKA TRATA POTREBUJE PRILAGOJENA GNOJILA

Dobro prehranjena trava je lepša, bolj zelena in močnejša, bolje kljubuje vremenu, boleznim in plevelom.

Z uporabo dolgodelujočega gnojila Plantella Formula 365 za travo poskrbimo, da naša trava postopno dobiva ravno pravo količino hranil. Najlepši videz dosežemo že z 1 x gnojenjem letno.

Lahko pa uporabimo tudi Plantella specialno gnojilo za travo, s katerim dognojujemo vsaj 3 x letno, da okrepimo trato pred poletno vročino.

Trava pozimi hitro oslabi in postane dovzetna za bolezni. Če jo pognojimo s Plantella Jesenskim gnojilom za travo, ji olajšamo prezimovanje. Naša trava bo spomladi bolj gosta, enakomerno zelena in primerna za hojo.


#4 SETEV in DOSEJEVANJE PRAZNIH MEST V TRATI

Vsako leto odmre 1 / 4 trate. Z mešanicami semen Plantella bo trava ostala gosta in odporna proti mahu in boleznim, trpežna na teptanje in hojo, enakomerna, hitro rastoča, dolgotrajna ipd.

Najmanj dela bomo imeli z mešanico semen Plantella Contessa. Ta semena so obdana s posebnim ovojem hranil, ki omogočajo hitro kalitev in jih hkrati varuje pred pticami.


#5 SANJSKA TRATA S PRAVILNO KOŠNJO

V povprečju kosimo 1 x tedensko. Prenizka košnja travo oslabi, zaradi previsoke pa je redkejša in bolj občutljiva na obremenitve.

Splošno pravilo je, da kosimo na cca. 3 cm višine, v sušnem poletju pa višje. Nikoli ne porežemo več kot 1/3 dolžine trave naenkrat. Izogibamo se košnji po istem vzorcu, saj tako stisnemo tla in travo, na ta način nastanejo travnati kupčki, ki uničujejo videz naše zelenice.


#6 ZALIVANJE TRATE

Trava bo lepa le, če od spomladi do jeseni ne bo pogrešala vode. Če stopimo nanjo in se bilke takoj zatem ne poravnajo, se lotimo zalivanja.

V hladnejših dneh zalivamo sredi dneva, poleti pa zjutraj ali zvečer, le tako je ne poškodujemo ali povzročimo ožiga. Če zalivamo redkeje in bolj oblilno (2 x tedensko 10 l / m2), bo trava bolj trpežna.


Sanjska trata – preprosto kot 1,2,3 s koledarjem opravil

3 MIN ZA VRT: Kako izkoreninimo mah v trati

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: