Buča kiwano

Buča kiwano spada med plodovke. Kiwano je plazeča se enoletna rastlina, ki razvije do 3 m dolga stebla oziroma vreže. Te so oglate z vzdolžnimi grebeni in posute z nežnimi dlačicami. Na vsakih 5 do 8 cm je stebelno kolence, iz katerega izraščajo do 5 cm dolge kodraste oprijemale vitice in svetlo rumeni cvetovi. Iz kolenca poganja tudi dolg, listni pecelj, ki nosi velike dlakave petokrpate liste. Plod je jajčaste oblike in meri do 10 cm v dolžino, izjemoma tudi več. Gladka povrhnjica je najprej sivo zelena, ko pa plod dozori, postane živo oranžna. Za plod so značilne tope bodice na povrhnjici.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: PLOD

Priporočeno število sadik na osebo: /

Razdalja v vrsti: 1 m

Razdalja med vrstami: 1 m

Temperature sajenja (minimalna): /

Minimalna temperatura za rast: /

Izberite najboljšega soseda

Dobri sosedi:

/

Slabi sosedi:

Kumare, Bučke, Buče

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

/

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje kiwano bučk

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

/

Nega kiwano bučk

Čeprav je kiwano iz juga Afrike, jo lahko vzgajamo tudi pri nas. Za njeno vzgojo si izberemo najtoplejši del leta, čeprav dobro prenese tudi nizke nočne temperature. Potrebuje veliko hranil, predvsem pa prostora za rast. Sadimo jo v humusna dobro odcedna tla, na konce vrtov, ob ograje, na kompostne kupe ali njive. Izberemo sončen, pred vetrom zaščiten prostor. Vreže napeljemo na žično ali leseno oporo, da je vsa rastlina enakomerno osvetljena. Tla okrog rastlin rahljamo na 14 dni dokler so rastline manjše.
Izhlapevanje vode iz tal in rast plevelov preprečimo tako, da prostor med rastlinami zastiramo z organskimi zastirkami. To naredimo 1x na mesec.

Izdelki za nego in dognojevanje

Najpogostejše težave kiwano bučk

/

Najpogostejši škodljivci

Uši na rastlinah, Polži

Najpogostejše bolezni

Pepelasta plesen

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

Obiramo ga sproti, ko plodovi zarumenijo. Nežno ga odrežemo, da ne poškodujemo ploda. Kiwano lahko tudi skladiščimo, pri čemer pazimo, da se plodovi ne dotikajo in ne poškodujejo z bodicami.

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Kiwano buča je bogata z vitaminoma A in C. Vsebuje tudi antioksidante. Poleg tega buča vzpodbuja tvorbo zdravih rdečih krvnih celic in krepi krvni obtok.

Zdravilni učinki

Vsebuje mnogo hranil in antioksidantov. Spodbuja proizvodnjo zdravih rdečih krvničk in nadzor nad sladkorjem v krvi. P

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: