4 tipi sobnih rastlin, ki jih morate imeti doma

Čas branja: 4 min

Da bi si v bivalnem prostoru ustvarili kar se da najboljše pogoje za bivanje je koristno, da prostor opremimo z sobnimi rastlinami. Ne samo, da nam bodo polepšale prostor, sobne rastline bodo tudi čistile zrak, izboljšale mikroklimo in naše počutje.

Sobne rastline polepšajo vsak dom.

Tole so 4 tipi sobnih rastlin, ki jih preprosto morate imeti doma:

  1. velike samostoječe lončnice,
  2. viseče sobne rastline,
  3. zanimive sobne rastline za senčne kotičke,
  4. drobne lončnice.

1. Velike samostoječe sobne rastline

Lirasti fikus je med velikimi rastlinami zadnje čase vse bolj priljubljen. Njegovi močni, bujni listi v obliki lire se dvigujejo proti nebu, ustvarijo presenetljivo lep zelen šopek.

Velike  samostoječe rastline so  lahko še druge vrste fikusov: razne dracene, monstere, palme, filodendroni, euforbije in  šeflere.

Visoke lončnice bodo hvaležne, če jih boste poleti prestavili na vrt ali teraso, v senčno mesto.

2. Viseče sobne rastline

Rastline, nameščene na pultih in mizah, so odlične, a za še več vizualnega učinka so boljše viseče sobne rastline. Postavimo  jih na vogale omaric, poličke ali preprosto obesimo  v makrame nosilec.

V ta namen so odlični  rumeni potos (Epipremnum), grint (Senecio), voščenke (Hoya), živuljka (Clorophytum).  

Ripsalis je nenavaden povešavi ‘kaktus’ z mehkimi vejami  in komaj zaznavnimi bodicami. Košato se razrašča in močno poveša. Raje ima svetlo, posredno sončno svetlobo. Zalivamo, ko so tla delno suha. Poleti ga lahko postavimo na odprto. Novejša bolj modna vrsta Rhipsalis racemosa  je rahlo podobna členastim kaktusom, vendar s tanjšimi in manjšimi listi.

Kako obesiti notranje viseče rastline?

Notranji mestni “jungalow” je stil, kjer veliko različnih rastlin v manjših lončkih  postavimo skupaj  in pustimo, da se oprimejo hišne opreme, raznih cevi, ali kot slapovi padajo okrog stebrov. 

Če želite edinstven način za zelenje po hiši, lahko poskusite narediti  nosilec v japonskem stilu ‘kokedama‘, kjer rastline rastejo v  žogici prsti, obdani z mahom.

Zelo so modni nosilci, pleteni iz vrvi, v stilu makrameja, ki visijo s stropa.

Lončke lahko obesimo tudi direktno na steno, kar je primerno za rastline z manjšo potrebo po vodi. Težje rastline z več zemlje rajši postavimo na police.

Nekaj idej moderne viseče džungle iz Pinteresta:

3.  Sobne rastline za senčna mesta našega stanovanja

Najpogosteje na senčna mesta postavimo zamije (Zamia), dobro pa bo uspevala tudi aspidistra (Aspidistra), pa aglaonema (Aglaonema).

Najbolj trpežna sobna rastlina za senčna mesta je Sanseveria, pri nas poznana kot taščin jezik, največkrat pa jo imenujejo kačja rastlina. Ime je dobila  po tankih, pokončnih listih z “nepravilnimi zelenimi trakovi”, ki so videti kot  kačja koža.

Poleg tega, da je izjemno atraktivna, velja za eno tistih sobnih rastlin, ki jo je povsem enostavno vzdrževati. Prenese močne suše, zato je idealna za novince, saj preživi  v skoraj vseh okoljih. Če to ni dovolj, da vas prepriča, je tudi odličen čistilec zraka.

Medtem ko vse omenjene rastline vpijajo ogljikov dioksid, je NASA ugotovila, da Sanseveria skozi liste in korenine absorbira toksine, kot so benzen, formaldehid in trikloroetilen.

Na bolj senčnem mestu bodo dobro uspevale tudi  praproti, kot so nežni venerini lasci (Adiantum) in jelenovka (Platycerium).

4. Drobne lončnice

Za kopalniške police, nočne omarice in stranske mize ter police so primerne majhne rastline z malo vzdrževanja, kot so sukulente in kakteje, afriške vijolice.

Pri dobri indirektni svetlobi  bodo odlična izbira tudi orhideje.

Najbolj hvaležne in enostavne za vzdrževanje z dolgim cvetenjem so drobnocvetne, tipa  Phalaenopsis, ki za dobro rast potrebuje  mešanico lubja in rastlinskih vlaken, kar so sestavine Plantella Zemlje za orhideje

Tukaj lahko preverite, kako presajamo orhideje.

Enkrat tedensko rastline skupaj z notranjim lončkom  za približno pol ure namočimo v vodi,  ki smo ji dodali  gnojilo v šumeči tableti Plantella Tabs za orhideje.

V tem članku preverite, kaj je potrebno, da bodo vaše orhideje bujno cvetele>>>

Paket izdelkov Plantella za popolne orhideje.

Kako izbrati prave lončke za sobne rastine?

Keramični lončki so boljši za rastline, ki potrebujejo vlažnejša tla, glineni pa so primernejši za rastline, ki potrebujejo le rahlo vlažno prst.

V širokih in plitvih loncih bodo lepo uspevale kompaktnejše rastline z  večjimi listi. Postavimo jih nižje v prostoru.

Ozki in visoki lončki so bolj primerni za rastline, ki tvorijo dolge in nežne poganjke, zato jih postavimo višje, da rastline prosto rastejo in bolj pridejo do izraza.

Presajanje sobnih rastlin

Pred vnosom v stanovanje sobne rastline po potrebi presadimo v večji lonček. Korenine rastlin v posodah so z lončkom omejene v rasti, kar omejuje rast tudi celotne rastline. Sčasoma se rastline razvijejo in potrebujejo večji prostor za rast. Da je čas za presajanje in je rastlina utesnjena, prepoznamo po tem, ko raste počasneje ali korenine rastejo ven iz lonca skozi odcedne odprtine.

Sobne rastline presadimo v zgodnji pomladi, ko se dnevi daljšajo in je vse bolj svetlo. Rastlino postavimo v sredino lončka in jo počasi zasipamo z visokokakovostno zemljo za okrasne rastline Plantella Premium, ker bo:

  • rastlinam dajala oporo in trdnost,
  • zadrževala in istočasno prepuščala vodo,
  • ostala zračna in rahla tudi po daljši uporabi,
  • omogočala dobro preskrbo s hranili.

O izbiri najboljše zemlje za sobne rastline si preberite v članku: Najboljša zemlja za sobne in balkonske rastline.

Pri starejših in večjih lončnicah (posebno pri posodovkah) ukrepajte tako, da zamenjate samo vrhnjo plast zemlje.

Preberite nasvet o tem, kako pravilno presajamo sobne rastline >>>

Zalivanje in gnojenje sobnih rastlin

Rastline zalivamo, ko se zemlja skoraj posuši, manjše rastline na 2, večje na 3 tedne. Za zdravo in bujno rast najmanj 2 x mesečno vodi za zalivanje dodajamo gnojilo Plantella List, obogateno z algami in kar 11 vitamini.

Redna uporaba tekočega gnojila za necvetoče sobne rastline Plantella List z vitamini in morskimi algami bo vsem navedenim  rastlinam omogočilo bolj atraktivno rast in zdrave liste.

Velja, da med novembrom in februarjem gnojite največ enkrat mesečno.

Cvetoče lepotice, kot so ciklama, vijolica, božični kaktus, božično zvezdo, amarilis, azelejo, kamelijo pa dognojujte bolj pogosto. Cvetoče sobne rastline kasneje, med marcem in oktobrom redno tedensko dognojujte z edinstvenim gnojilom z morskimi algami in vitamini Plantella Cvet.

Preverite tudi, kakšne lastnosti mora imeti gnojilo, da boste najbolje in najenostavneje poskrbeli za svoje lončnice >>>

Popoln paket izdelkov Plantella in Bio Plantella za bogato rast in nego sobnih rastlin.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: