Brezplačno svetovanje
Dolga vigna
Dolga vigna spada med stročnice. Je plezajoča tropska in subtropska enoletnica, ki za 2 m in več dolge poganjke potrebuje oporo. V 70 – 80 dnevih po setvi začnejo v paru rasti 50 – 90 cm dolgi stroki.
Listi so ovalni in imajo dolge peclje. Cvetovi so vijolične barve. Stroki lahko zrastejo tudi do 1 m dolžine. Najprej so zeleni, nato ko dozorijo, se obarvajo rumeno. Vsebujejo 15 semen in več.

Koristni nasveti za nego rastline:
Idealen dan: PLOD
Priporočeno število sadik na osebo: /
Razdalja v vrsti: 10 cm
Razdalja med vrstami: 50 cm
Temperature sajenja (minimalna): 20°C
Minimalna temperatura za rast: 15 °C
Izberite najboljšega soseda
Koristne rastline v posevku: Bazilika, Šetraj, Majaron, Rožmarin, Timijan
Primerne cvetlice, zelišča: /

Priprava tal in sajenje dolge vigne
Sejemo jo od srede maja pa do srede junija na sončno in toplo mesto v zelenjavnem vrtu, in sicer v vrste: 50 cm na razdaljo 10 cm v vrsti. Seme kali 10 – 21 dni pri temperaturi 20 – 30 °C.
Primeren čas za sajenje:
Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje
-
Plantella Organik
999.00 € -
Bio Plantella Nutrivit Univerzal
999.00 €

Nega dolge vigne
Dobro prenaša visoke temperature in krajša obdobja suše. Ko je visoka 15 cm, jo osujemo in tla zastremo. Za boljši pridelek jo gnojimo s kompostom in specializiranimi organskimi gnojili za vrtnine Plantella Organik ali Plantella Nutrivit Univerzal. V suši jo temeljito namakamo. Lahko jo gojimo v velikih okrasnih loncih na sončnih balkonih in terasah, saj je tudi sama rastlina dekorativna (cvetovi in dolgi lepi stroki). V 60 do 70 dnevih po setvi začnejo v paru rasti dolgi (40 do 50 cm) stroki.
Izdelki za nego in dognojevanje
/

Najpogostejše težave dolge vigne
/
Najpogostejši škodljivci
Najpogostejše bolezni
/
Izdelki za varstvo
-
Bio Plantella Natur
999.00 €
OPIS SPRAVILA
/
Kdaj in kako pobiramo:


Uporabna vrednost
Najbolje je pobrati in kuhati še mlade in nezrele stroke. Uživamo jih surove ali kuhane, v kitajski (“stir fries”) in malezijski kuhinji. Stroki so bogati z beljakovinami, vitaminom A, tiaminom, riboflavinom, železom, fosforjem in kalijem. Vsebujejo pa tudi vitamin C, magnezij in mangan.
Zdravilni učinki
Stroki so bogati z beljakovinami, vitaminom A, tiaminom, riboflavinom, železom, fosforjem in kalijem. Vsebujejo pa tudi vitamin C, magnezij in mangan.
DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: