Dolga vigna

Dolga vigna spada med stročnice. Je plezajoča tropska in subtropska enoletnica, ki za 2 m in več dolge poganjke potrebuje oporo. V 70 – 80 dnevih po setvi začnejo v paru rasti 50 – 90 cm dolgi stroki.
Listi so ovalni in imajo dolge peclje. Cvetovi so vijolične barve. Stroki lahko zrastejo tudi do 1 m dolžine. Najprej so zeleni, nato ko dozorijo, se obarvajo rumeno. Vsebujejo 15 semen in več.

Koristni nasveti za nego rastline:


Idealen dan: PLOD

Priporočeno število sadik na osebo: /

Razdalja v vrsti: 10 cm

Razdalja med vrstami: 50 cm

Temperature sajenja (minimalna): 20°C

Minimalna temperatura za rast: 15 °C

Izberite najboljšega soseda

Priporočena zelišča in cvetje za mešani posevek:

Bazilika, Šetraj, Majaron, Rožmarin, Timijan

Primerne cvetlice, zelišča:

/

Priprava tal in sajenje dolge vigne

Sejemo jo od srede maja pa do srede junija na sončno in toplo mesto v zelenjavnem vrtu, in sicer v vrste: 50 cm na razdaljo 10 cm v vrsti. Seme kali 10 – 21 dni pri temperaturi 20 – 30 °C.

Primeren čas za sajenje:

Priporočeni izdelki za pripravo tal in sajenje

Nega dolge vigne

Dobro prenaša visoke temperature in krajša obdobja suše. Ko je visoka 15 cm, jo osujemo in tla zastremo. Za boljši pridelek jo gnojimo s kompostom in specializiranimi organskimi gnojili za vrtnine Plantella Organik ali Plantella Nutrivit Univerzal. V suši jo temeljito namakamo. Lahko jo gojimo v velikih okrasnih loncih na sončnih balkonih in terasah, saj je tudi sama rastlina dekorativna (cvetovi in dolgi lepi stroki). V 60 do 70 dnevih po setvi začnejo v paru rasti dolgi (40 do 50 cm) stroki.

Izdelki za nego in dognojevanje

/

Najpogostejše težave dolge vigne

/

Najpogostejši škodljivci

Uši na rastlinah

Najpogostejše bolezni

/

Izdelki za varstvo

OPIS SPRAVILA

/

Kdaj in kako pobiramo:

Uporabna vrednost

Najbolje je pobrati in kuhati še mlade in nezrele stroke. Uživamo jih surove ali kuhane, v kitajski (“stir fries”) in malezijski kuhinji. Stroki so bogati z beljakovinami, vitaminom A, tiaminom, riboflavinom, železom, fosforjem in kalijem. Vsebujejo pa tudi vitamin C, magnezij in mangan.

Zdravilni učinki

Stroki so bogati z beljakovinami, vitaminom A, tiaminom, riboflavinom, železom, fosforjem in kalijem. Vsebujejo pa tudi vitamin C, magnezij in mangan.

DELI S SVOJIMI PRIJATELJI: